Одлука Анђеле Јовановић да одбије да сними планирану сцену са Браниславом Лечићем у серији "Радио Милева" подигла је велику прашину. Као разлоге за то навела је солидарност са колегиницама које су, као и она сама, доживеле непријатна искуства током сарадње са овим глумцем. И док се Лечић, који се већ једном нашао у центру скандала када га је глумица Данијела Штајнфелд оптужила за силовање, поново нашао на мети оптужби за узнемиравање, ћерку глумаца Бранке Пујић и Драгана Јовановића подржале су многе колеге.

Цела ствар завршила је на суду, а Анђела је први пут проговорила о целом случају. На питање зашто је то урадила глумица је истакла да је то била "ствар принципа".

- За мене није постојао други одговор у том тренутку. Између осталог, ја сам имала непријатну ситуацију, многе моје колгинице су имале разноразне ситуације и лоша искуства са њим, а то је све дошло до мене. Људи причају, наш глумачки круг је такав да лако сазнаш информације јер се људи поверавају. Плашила сам се јер нисам запослена, слободна сам уметница и немам ту врсту сигурности, зависим од пројекта, али не бих могла да живим са собом да нисам послушала себе, свој осећај и своју неку истину - рекла је глумица у подкасту "Тампон зона" и признала да у целу причу није желела да увлачи своје родитеље, те да је због свега осећала страх.

Фото: АТА имагес

 

 

Како је објаснила, од првог тренутка имала је велику подршку свог супруга Михаила Дудаша.

- У тим ситуацијама увек када пређемо преко нечега и прећутимо, онда остављамо наредним генерацијама да се боре са тим и мислим да је то погрешно. Не волим конфликт, али је то прекопотребно. Морамо да подвучемо црту и да се суочимо са неким стварима, то је наша дужност и одговорност. Све што радим увек имам то у глави да не желим да оставим неком млађем да се бори са тим. Добра страна свега тога је да сам имала велику подршку, прво од мог мужа Михаила од кога, кад сам му све испричала, нисам чула: "Зашто си то урадила?" него: "Свака част, уз тебе сам до краја". Он ми је дао ветар у леђа. Ужасно сам се бојала изложености, нисам желела медијску пажњу, нисам хтела пордицу да увлачим у све те ствари... Било је различитих превирања са самом собом, али моја одлука није могла да буде другачија. И увек бих исто урадила! Мислим да је то нека одговорност и са чим се морамо ухватити укоштац. То ће сад да траје, али ја сам мирна са собом и са својом одлуком - истакла је млада глумица.

Фото: АТА имагес

 

 

Пре првог рочишта испред суда појавиле су се многе глумице и подржале Анђелу, како својим присуством тако и снажним загрљајем - Милена Радуловић, Нина Јанковић, Миона Марковић, Борка Томовић, Мирјана Карановић...

- Тај моменат испред суда је био један предиван тренутак праве солидарности, сестринства и подршке. Кад сам их видела тамо све, тресла сам се као прут од емоција. Видим ту моје драге колегинице, које су дошле да ме подрже. Само сам раширила руке и оне су ми све пришле. То је био моменат искрене љубави и колегијалности. Ово је колективна ствар и на подршци морамо да радимо, да станемо једна уз другу. Толико је предивно када се жене нађу једна другој. То је толико дирљиво, танано и снажно као олуја - нагласила је Анђела, која је нагласила да су јој се након свега обратиле многе жене са својим искуствима.

Сексуално злостављање присутно је у свакој професији, али је према Анђелином мишљењу, глума је подложно тле за то.

Фото: ТВ К1 принтскрин, АТА имагес

 

 

- Глума је тимски рад и у блиском си односу са много људи. Интензивно проводиш време са неким кога си до тада видео свега неколико пута и онда је то клизав терен да се пређе граница. У свакој бранши има узнемиравања. Није страно да се у глуми одбија рад са неким. Кад претрпиш насиље срамота те је, а када чујеш од неког другог да је преживео исто имаш потребу да то поделиш. Увек помислиш да си ти крива. Насиље и сексуално узнемиравање се доживљава у свакој бранши. Постоји прикривени шовинизам и латентно насиље, па и ако те неко гледа само као објекат и то је насиље - рекла је, између осталог, Анђела Јовановић.

(Тампон зона/Репубика)

БОНУС ВИДЕО: