Већина Срба започиње дан својим омиљеним пићем - кафом.  И док се једни "куну" у њене бенефите, други су скептични и препоручују ограничено конзумриање кафе. Несумњиво је да кафа има различите утицаје на здравље.

У првих десет минута кофеин из кафе улази у крвоток и шири се по целом телу, узрокујући пораст крвног притиска и броја откуцаја срца. У исто време спречава да се допамин поново апсорбира у крвоток, што му омогућава да дуже време остане у мозгу, због чега се и дуже осећамо позитивно и срећније. Управо ово задржавање допамина је оно што често покреће мозак да пожели више кофеина.

Након 20 минута кофеин неутрализује умор. Ниво допамина повећава се и задржава, што ствара осећај да треба бити опрезан и концентрисан. У року од 40 минута тело почиње да производи више серотонина, што побољшава рад неурона унутар кичмене мождине - то доводи до побољшане координације и снаге мишића. У року од шест сати кафа је прошла кроз ваш организам и вероватно ћете осетити потребу за мокрењем. Из тела ће до тада изаћи приближно половина количине кофеина који сте унели у организам. 

Да ли је боље пити топлу или хладну кафу?

Постоји више начина да направите хладну кафу. Хладни напитак се прави са хладном водом за нижу киселост. Хладна кафа има тенденцију да буде мање кисела и нежнија за ваш пробавни систем. Према студији у "Сциентифиц Репортс", врућа кафа има више антиоксиданаса него хладна кафа, пише б92. Вредност пХ топле и хладне кафе скоро је исти и креће се од 4.85 до 5.13. Зато се хладнија кафа предлаже онима који имају проблема са желуцем, док је у другим случајевима боље пити топлу кафу.

БОНУС ВИДЕО:

(Мондо)