Председник Сијера Леонеа Џулијус Маада Био прогласио је ванредно стање због наркотика који садржи прах од људских костију!

Психоактивна мешавина супстанци позната под називом "куш" изазвала је толики хаос у тој западноафричкој држави да је пооштрено обезбеђење на гробљима како би спречило зависнике да ископају скелете из гробова.

Групе младића који седе на ћошковима улица са удовима натеченим од коришћења "куша" уобичајен је призор у Сијера Леонеу. Један зависник, ноге обмотане завојем око зглоба, рекао је за ББЦ да га дрога "дуго држи."

- Не волим ово да радим, али не могу да прекинем јер уживам у томе - рекао је младић.

Нема званичног податка о броју смртних случајева, међутим, један доктор рекао за ББЦ да је "протеклих месеци" неколико стотина младића умрло од отказивања органа изазваног "кушом" у престоници Фритауну.

Психоактивна супстанца такође утиче на ментално здравље. Психијатријска болница у Сијера Леонеу, једина институција те врсте у земљи, каже да је између 2020. и 2023. године број пацијената повезаних са "кушом" порастао за скоро 4.000 одсто и достигао 1.865.

Нагли пораст употребе "куша" довео је и до тога да главна гробља у Фритауну траже полицијско обезбеђење како би се заштитили од младића који ископавају скелете јер је млевена људска кост један од многих састојака који се користе за прављење дроге. Није јасно зашто мада се верује да сумпор у костима појачава дејство психоактивних супстанци.

- Наша земља је тренутно суочена са егзистенцијалном претњом због разорног утицаја злоупотребе дрога и супстанци и то посебно разорне синтетичке дроге " куш" - рекао је Био у четвртак увече и додао да је међу корисницима "куша" ескалирао број смртних случајева.

 

 

Председник је такође упутио званичнике да успоставе Националну радну групу за злоупотребу дрога и супстанци која ће се првенствено фокусирати на борбу против "куш" кризе.

Такође је рекао да ће центри бити успостављени у сваком округу и да ће адекватно особље са обученим професионалцима да пруже негу и подршку особама са зависношћу од дроге.

Доктор Абдул Јалох, шеф Психијатријске болнице у Сијера Леонеу, рекао је да је изјава председника о хитној помоћи "прави корак" и да ће бити кључна у решавању проблема употребе дрога.

Око 63 одсто садашњих пацијената у болници примљено је са проблемима везаним за "куш".

Мари, мајка која је изгубила свог сина (21) због куша, тражи помоћ државе.

- Власти морају много да ураде осим обраћања председника да би сузбила ова пошаст - рекла је Мари за ББЦ.

(Курир/ББЦ)

БОНУС ВИДЕО: