Дугачак је списак овлашћења које имају "Бели", или комунална милиција. Иако брину о комуналном реду, не постоје само због репресивних мера. Од скоро имају и своје пунктове у граду. Циљ је да их буде више и близу школа.

Контролишу како смо се паркирали, у локале најчешће улазе да музика не би била прегласна, а комшије опомињу на кућни ред. Постоје нешто више од годину дана и за то време написали су око 7.000 казни за паркирање и око 1.000 за буку. Током радног дана чују и различите језике, јер усмеравају залутале туристе, а није реткост и да некога од суграђана превезу до лекара.

"Странац који се налази у граду па не зна добро да се снађе, да ли је потребна помоћ неком лицу које се здравствено јако лоше осећа, да ли је потребно едуковати лице како да пошаље СМС поруку за куповину возне карте или слично. Значи, комунална милиција није ту само због репресивних мера, ми смо ту да едукујемо грађане, да им помогнемо", објашњава Александра Стојановић из Комуналне милиције.

Прошле седмице 1000 грађана није имало аутобуску карту

У току само једног радног дана "Бели" уђу у неколико стотина возила јавног градског превоза како би проверили да ли путници имају карту. Прошле седмице, од 42.000 путника, њих хиљаду није имало карту па су писали прекршајне налоге, а то не прође увек мирно.

Александар Живковић из Комуналне милиције каже да постоје и оне ситуације у којима та лица не желе да плате карту, не желе да комуницирају с њима, а налазе се у прекршају. Истиче, да они морају да схвате, да када су у прекршају, поступање према њима мора да се изврши до краја.

"Морају свој идентификациони документ, пасош или личну карту да дају на увид комуналном милиционеру, да би он сачинио прекршајни налог. Уколико они то не ураде, онда следи оно што смо могли на појединим снимцима на друштвеним мрежама видети, таква лица се воде у најближу полицијску испоставу ради наставка процедуре и извршавања службене радње до краја", наводи Живковић.

Фото: Д. Миловановић

 

 

"Бели" на још сто локација

"Бели" од скора имају и своје пунктове у граду. У плану је да се станице поставе на више од 100 локација.

"Циљ је да на тај начин буду умрежени не само органи комуналне милиције у смислу комуналног реда него и МУП-а Републике Србије због безбедности грађана. Свака школа ће бити повезана са станицом Комуналне милиције где ћемо моћи правовремено да реагујемо и да обавестимо надлежни орган МУП-а уколико је нешто из њихове надлежности, а уколико је из наше надлежности да правовремено реагујемо", појашњава Соња Божовић, секретарка Секретаријата за инспекцију, надзор и комуникацију.

Овлашћења "Белих" регулисана су законом о комуналној милицији. Дуг је списак њихових задужења, контролишу јавне површине, обале река, паркове, радно време, таксисте, али могу да буду и спасиоци у елементарним непогодама.

Од 220 нових комуналних милицајаца који су запослени у претходном периоду неки су још на обуци, а у плану су и нови конкурси.

Фото: Д. Миловановић

 

 

БОНУС ВИДЕО