Вест о његовој смрти Вечерњем листу потврдили су чланови његове породице.

Његов филм "Битка на Неретви" био је номинован за Оскара.

Вељко Булајић родио се 1928. године, а детињство је провео у Сарајеву, као и део школовања. Филмове је снимао у свим републикама бивше Југославије. Још у младости се занимао за кинематографију, а Булајић је  уписао филмску режију у Центро Спериментале у Риму. Дипломирао је 1959. године, асистирао великим редитељима као што су Федерико Феллини и Виторио Де Сика, па се вратио у бившу Југославију, наводи се на његовој страници на Wикипедији.

Како се наводи, редитељску каријеру започео је кратким филмовима "Камен и море" и "Брод луталица" (1953.), а 1959. реализује први дугометражни играни филм "Влак без возног реда" који је приказан на филмском фестивалу у Кану.

Булајићев легендарни филм "Битка на Неретви" је далеко најскупљи филмски спектакл снимљен у бившој Југославији. У филму су глумиле холивудске легенде Орсон Велс, Франко Неро, Јул Бринер, Сергеј Бондарчук уз југославенске звезда као што су Љубиша Самарџић, Милена Дравић и Велимир Бата Живојиновић. Филм био је номинован за Оскара у Америци и освојио је Златну Награду на филмском фестивалу у Москви.

БОНУС ВИДЕО: