Поред померања казаљки на сату, и летњих температура, током предстојећег викенда у Србији ће бити и висок степен УВ индекса. Како се наводи на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ) зрачење ће у суботу бити високо у пет места, док ће у остатку земље бити умерено.

Распон УВ индекса иде преко 11. До 2 је низак и зелен, од 3 до 5 је умерен и жут, од 6 до 7 је висок и наранџаст. Од 8 до 10 је врло висок и црвен, а од 11 и више екстремно висок и то је љубичаста зона.  Сутра, односно у суботу, УВ индекс ће бити од 6 до 7 и наранџаст у Сјеници, на Копаонику, у Призрену, Приштини и у Врању, показују тренутни подаци РХМЗ.

У остатку Србије биће жут и умерен, од 3 до 5 степена, а и такав УВ индекс захтева опрезност при излагању сунцу.

Летње температуре за викенд и у понедељак

Како је најавио РХМЗ, у Србији ће током викедна и у понедељак бити летње температуре до 30 степени. "Јужна и југозападна струјања са севера Африке преко Средоземља условиће прилив још топлијег ваздуха, па ће за викенд и у понедељак бити од 25 до 30 степени", наводи се на сајту РХМЗ и додаје да ће у планинским пределима и у кошавском подручју дувати умерен, повремено јак јужни ветар.

Од уторка захлађење и падавине

Пролазно наоблачење с кишом и локалним пљусковима уз мање захлађење очекује се у понедељак увече и ноћу ка уторку. "Од уторка ће максимална температура у већини места бити од 20 до 23 степена. Краткотрајне падавине, у виду кише или пљуска са грмљавином, очекују се поново у уторак и у четвтртак, 4. априла", пише на сајту РХМЗ.

Мере заштите од сунца:

  • Избегавати излагање директном сунцу у периоду од 10 до 16 часова
  • Користити препарате са заштитним фактором
  • Фактор нанети најмање 15 минута пре изласка напоље, и наносити га на на свака два сата
  • Носити капе и шешире са широким ободима
  • Носити одећу светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима
  • Носите наочаре за сунце са 100 одсто УВА/УВБ заштитом
  • Редовно проверавати кожу

(Информер)

БОНУС ВИДЕО: