Сматра се да је ово најстрожији пост, јер се претежно пости на води, али важно је знати да пост није само одрицање од хране. Најважније правило поста јесте уздржање од лоших мисли и дела, као и јачање духовности.

Према правилима поста и према речима Светог Јована Златоустог, телесни пост – односно уздржавање од хране животињског порекла – нема користи за верника ако није повезан с духовним.

- Не говори ми: Толико дана сам постио нисам јео ово или оно, нисам пио вина, ишао сам у грубој хаљини; него кажи нам да ли си од гневног човека постао тих, од жестоког – благ. Ако си изнутра пун злобе, зашто си тело мучио? - речи су Светог Јована Златоустог.

Фото: Профимедиа

 

Са друге стране, одувек у нашем народу постоји недоумица - да ли су људи који не посте грешни?

- Ми стално живимо у греху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога... Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да греши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од греха. Пост је један начин да се ослободимо од греха. Када се човек труди око поста, његова душа и тело се ослобађају од греха - објашњава отац Гојко Перовић и додаје:

- Човек сам по себи није свет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био раположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од греха. Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од греха.

Сматра да нам даје правац којим треба да се крећемо.

- Господ ће по нас доћи изненада, а човек који се није ослободио греха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од греха, неће имати кад то да уради. Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу - закључио је.

БОНУС ВИДЕО: