Стиже нам летње рачунање времена! У недељу, 31. марта, у Србији ће се сат са 2 сата померити на 3. Многи мисле да је ово мала промена, али она може да има значајан утицај на наше физичко и ментално здравље. Постоје групе људи које су подложнији променама током померања сата, па је важно да знате шта овај период може да донесе.

Промене повезане са променом сата

Промене у сну и биолошком ритму

Промена сата може да утиче на сан и биолошки ритам тела. Летње рачунање времена значи да су дани дужи и многи људи уводе промене у свом распореду. То може да доведе до поремећаја ноћног одмора, несанице и смањеног квалитета сна. Проблеми са успављивањем или буђењем могу да доведу до умора, немогућности концентрације и губитка фокуса током дана.

Повећан стрес

Промена сата може да повећа ризик од настанка срчаних болести као што су срчани удар и хипертензија. Ако већ имате кардиоваскуларне проблеме, ове промене могу да изазову срчану слабост, повишен крвни притисак, више аритмија и друге проблеме са срцем. Пошто кардиоваскуларни систем преноси кисеоник и друге хранљиве материје до свих органа, сваки "квар" у његовом функционисању може да доведе до озбиљних последица по здравље.

Погоршање менталног здравља

Постоје људи који доживљавају погоршање расположења, раздражљивост и психичку нелагодност након промене сата. Ово може да буде због промена у дневној рутини.

  • Групе људи ће бити највише погођене
  • Људи са поремећајима спавања
  • Људи са кардиоваскуларним обољењима
  • Деца и адолесценти

Како смањити утицај промене сата

  • Постепено прилагођавање - неколико дана пре промене сата идите у кревет 15-30 минута раније
  • Одржавајте ритам спавања - покушајте да одржавате редован распоред спавања, устајање и одлазак у кревет у исто време
  • Физичка активност - будите активни и радите вежбе које ће вам помоћи да боље спавате

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".