Ноле је у среду увече у Дому омладине гледао документарни филм о свом тренеру из младости, Николи Пилићу.

Сам Пилић је врло емотивно говорио о Ђоковићу, и то уз сузе, а по завршетку пројекције Новак се овако обратио бројним представницима медија када је упитан о растанку са досадашњим тренером, Гораном Иванишевићем и ко би могао да га наследи:

- Горан је пријатељ, што се каже, "за живота", и мој и моје породице. Неко ко је мени изузетно драг. И, тиме што смо окончали професионалну сарадњу не значи да ћемо престати да будемо пријатељи. Напротив! Растанак је био... колико год растанак могао да буде то, позитиван. Једноставно, дошло је до тачке засићења. Осетили смо да је дошло време да се разиђемо. Након шест година сарадње исписали смо странице нашег спорта, освојили небројано гренд слемова, завришили толико година на првом месту. Прошли смо сито и решето, и кроз депортацију (из Аустралије) и кроз дисквалификацију (са Ју-Ес опена) и тако даље... Било је тих момената који нису били нимало пријатни за њега, као тренера, баш као и за мене, али он је упркос свему увек ту био за мене. То је нешто чега ћу се ја највише сећати, тог његовог људског односа према мени у том нашем 'играч-тренер' односу, увек су те неке људске вредности биле испред свега. Мислим да је због те хемије које смо имали и сам резултат дошао као позитивна последица свега тога. Тако да њему све, наравно, све најлепше желим. Ми остајемо у приватном односу, али, једноставно, дошло је до разилажења - рекао је Ноле.

Фото: АТА имагес

 

Готово у даху је додао:

- Што се тиче наредне етапе и поглавља што се тиче тренера за мене, још немам јасну идеју ко би то могао да буде и да ли ће некога уопте бити. Просто, увек сам имао тренера уз себе, од малих ногу, покушавам сада ја сам да осетим оно што мени у овом тренутку прија и што сматрам да је потребно. Бићете благовремено обавештени, свакако, ако неко буде дошао - истакао је најбољи тенисер света.

"Ники је мој тениски отац"

– Било је емотивно гледати филм поред Никија који је мој тениски отац, то сам небројано пута рекао. Обележио је важан део мог одрастања. Имао сам велику срећу да будем поред њега, и да будем прихваћен од њега и његове супруге. И то не само као рад гост у њиховој академији, већ као неко кога су они третирали као свог сина. На томе сам им вечно захвалан. Ретке су прилике да видим Никија, последњи пут је то било пре неколико година, тако да сваки тренутак вреднујем јако пуно и некако се увек присетимо тих дана из академије, пошто сам између своје 12. и 16. године тамо провео. Кроз филм сам оживео та нека сећања и доживљаје који су били пресудни у мојој тениској каријери. Његова улога је била једна од најзначајнијих у мом животу и он је човек који је у мене усадио многа знања, искуства, неке основе, темеље које и дан данас користим и који су ми омогућили да остварим каријеру коју сам остварио - рекао је Ђоковић.

Фото: АТА имагес

 

"Еј, то је урадио са Србијом и Хрватском!"

- Тих неколико година које смо провели с њим у репрезентацији су били веома значајни за нас - рекао је Ноле и наставио - И многе његове савете смо ми потом примењивали у својим каријерама. Наравно, ја сам имао неку историју са њим и пре него што се он придружио репрезентацији. То неко уважавање које смо имали према њему, једној огромној личности која је иза себе оставила играче као што су Бекер, Штих, Иванишевић... Са свима њима тренирао индивидуално, са свима њима остваривао врхунске резултате, а освајао и светска првенства у тенису, јер је и са Немачком, и са Хрватском и са Србијом освајао Дејвис куп. Он је једини, и вероватно ће остати једини човек у историји Дејвис куп такмичења, а које је уједно најзначајније тимско такмичење у тенису, једини који је освојио тај престижни трофеј са три различите земље. Од те три, две су Србија и Хрватска (смех). Мислим да је он вероватно једини човек који је успео да учини нешто тако у глобалном спорту, дакле, да освоји и са Хрватском и са Србијом у тенису светско првенство. На томе смо му вечно захвални, не само ми као његови пулени, већ и ја као Србин, држављанин Србије, зато што сматрам да поруку коју је он слао тиме што је прихватио да буде у српској репрезентацији је веома племенита и мирољубива. Сви знамо шта се десило пре три деценије, тај рат и те ране у и даље свеже, и у сећањима многих људи. Али, некако кроз спорт увек имамо прилику да пошаљемо добру поруку, и он је то урадио, и зато је заслужио сваки аплауз који је добио вечерас и, уопште, током живота и каријере - истакао је најбољи тенисер света говорећи о Николи Пилићу.