Према новом закону, многим платформама је забрањено да деци млађој од 14 година отворе налог. Политичари тврде да је приступ друштвеним медијима штетан за њихов развој и ментално здравље. Ова мера, која такође циља и на веб-странице за одрасле, Флориду ставља у ред са другим државама, попут Арканзаса и Јуте, које су покушале да обуздају употребу друштвених медија, изазивајући гнев технолошких компанија и заговорника слободе говора.

 

Прва верзија закона још ригорознија

"Некада је било: 'Па, ако су негде напољу, можда нису под надзором, можда неки грабежљивац може да их угрози. Сада, са стварима као што су друштвени медији и све ово, можете имати дете у кући – безбедно, али наизглед. Имате предаторе који могу да уђу управо – у ваш дом", рекао је Десантис током потписивања закона.

Иначе, нови закон Флориде представља компромис између жеље Десантиса и законодаваца, са председником Представничког дома Полом Ренером на челу, који је првобитно предложио најстрожу забрану друштвених медија у земљи.

Првобитни закон, на који је Десантис ставио вето почетком месеца, блокирао би све налоге малолетника млађих од 16 година са многих платформи друштвених медија. Закон који је Десантис на крају потписао овлашћује родитеље да дају сагласност деци од 14 и 15 година да користе апликације.

Закон укључује одредбу која би укинула ту опцију сагласности родитеља ако судови утврде да платформе представљају штету по малолетнике. Законодавци су такође уклонили одредбу која експлицитно наводи како платформе друштвених медија морају да провере старост корисника, остављајући компанијама да одреде како да испуне захтеве.

Покушај борбе против "зависности"

Уместо да циља на одређене платформе друштвених медија, закон је направљен да ограничи приступ свим платформама које примењују "зависне" функције, као што су "бесконачно скроловање", приказују метрику "реакција'' као што су лајкови, садрже видео-снимке са аутоматском репродукцијом и имају функцију стриминга и нотификације.

Противници и критичари овог закона, међу којима предњачи Мета, тврде да закон представља кршење права на слободу говора и одузима ауторитет родитељима.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: