Власти истичу да је иста авганистанска групација из Хорасана, за коју се сумња да је извршила напад у Русији, покушавала више пута током последњих месеци да нападне и Француску. Председник Макрон је због свега председавао у недељу увече безбедносним саветом у Јелисејској палати на коме је одлучено да се на основу "кредибилних и чврстих елемената", систем заштите у земљи подигне на највиши ниво.

То између осталог подразумева појачане патроле и претресе на улазу у дворане за спектакле или у богомоље пред католички Ускрс. Јуче су испред школа биле приметне полицијске и војне патроле. Образовним установама поново су почеле да стижу претње преко електронске поште.

Запрећено је да ће "120 школа бити дигнуто у ваздух". У понедељак је у Паризу одржан још један безбедносни састанак на коме су се утврђивали детаљи предстојећег деловања против опасности од радикалног исламског тероризма.

Наводи се да је убица немачког туристе крајем прошле године у близини Ајфелове куле био управо припадник Исламске државе из Хорасана. Осим ове групације, која се сматра највећом претњом, постоји још ћелија које би могле потенцијално да буду опасне по безбедност. Француске власти истичу да успевају да осјуете готово сваког месеца у просеку по један напад.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарамен је, изјавивши саучешће руском народу због стравичног напада у Подмосковљу, истакао да је свака земља, у сваком тренутку, потенцијална мета од заједничког непријатеља који представља Исламска држава. Истиче да је Француска нарочито на мети због универзалних секуларних вредности које заступа.

Генерална директорка унутрашње безбедносне службе Селин Бертон је недавно пред комисијом Сената истакла да претња у последње време поново расте, а да су нападачи све млађи. Неки од њих су у правом смислу речи деца. Претходних дана осујећен је 14-годишњи дечак који је намеравао да изазове покољ у тржном центру на северу Француске.

Опрез и страховања су нарочито велики, имајући у виду да би за четири месеца у Паризу требало да буду отворене Олимпијске игре, и то на широком простору, дуж Сене, којом би требало да плови чак стотинак бродова. Број гледалаца је из безбедносних разлога најпре са 600.000 смањен на 326.000 а сада се размишља да се спусти на 200.000, можда и мање. Има, чак, планова да се, у случају ургентног стања, Игре отворе само на Тргу Трокадеро, искључиво у присуству званичника, без публике. Министар Дарманен наглашава да француска има стредстава и начина да се бори против радикалних исламиста.

- Полицајци, жандарми, префекти, обавештајне ћелије биће спремни за ОИ, као што су били спремни за Светско првенство у рагбију или за долазак папе у Марсељ, као што су спремни сваког дана. Француска има срећу да има изузетне снаге реда – закључио је Дарманен.

САРАДЊА

Француски председник Емануел Макрон је, уз изјаве саучешћа руском народу, јуче предложио Русији ојачану сарадњу у борби против радикалног исламистичког тероризма. Такође је оценио "циничним и контрапродуктивним" покушаје да се за терористичке нападе у Москви одговорност свали на Украјину.

БОНУС ВИДЕО: