Саопштење је уследило након што је председник Емануел Макрон одржао хитан безбедносни састанак изазван терористичким нападом у Москви у петак у московском предграђу у којем је погинуло најмање 137 људи, према руским истражитељима.

Француски систем упозоравања на тероризам има три нивоа, а највиши ниво се активира након напада у Француској или у иностранству или када се сматра да је претња неминовна.

Омогућава изузетне мере безбедности као што су појачане патроле оружаних снага на јавним местима као што су железничке станице, аеродроми и верски објекти.

Француска је више пута била погођена смртоносним нападима џихадиста, укључујући масакр у концертној дворани Батацлан 2015. у којем су екстремисти отварали ватру на посетиоце концерта и сатима држали таоце.

Земља је већ била у стању високе безбедносне приправности уочи Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу ове године, за које се очекује да ће привући милионе посетилаца у земљу.

Безбедносна забринутост је нарочито велика због изузетне церемоније отварања 26. јула, која ће укључивати вожњу чамаца дуж реке Сене и огромне масе људи који ће посматрати са насипа.

Група од пет терориста, подсетимо, упала је у петак око 20 сати по московском времену у концертну дворану на северозападу Москве.

(Франце 24)

БОНУС ВИДЕО: