Истовремено, на југу и истоку је и даље релативно топло, уз температуре које ће средином дана бити и до 20°Ц, али ће хладни фронт после подне и увече и овим пределима донети јаче погоршање са кишом и пљусковима са грмљавином, уз осетнији пад температуре ваздуха.

Иначе, данашње температуре у деловима Србије су и за 15 степени ниже у односу на јучерашњи дан.

У току послеподнева киша ће на планинама западне Србије прећи у снег, а крајем дана и током вечери киша ће прећи у снег и на планинама југозападне, јужне и југоисточне Србије.

При продору хладног фронта, прелазак кише у снег или чак и сам снег на планинама јужне и југозападне Србије може бити праћен и грмљавином, а југозападни ветар биће у скретању на јак северозападни.

У пределима са кишом очекује се да падне од 5 до 15 мм, а на југу, југозападу и западу Србије и до 20 ак м кише по квадратном метру.

Снег ће прво падати изнад 1000 метара надморске висине, да би се у ноћи ка понедељку и у понедељак ујутро снежна граница спустила и на 600-700 метара и то на југу Србије, док ће у осталим пределима падавине престати, а самим тим и снег на планинама, навео је Ђорђе Ђурић у својој прогнози.

Очекује се да понедељка ујутро на већини планина падне пет до 10 центиметара снега, на планимама јужне и југозападне Србије локално и више.

Поред свих планинских предела западне, југозападне, јужне и југоисточне Србије, али и планина источне Србије око 1000 метара, снег ће забелети и подручје Нове Вароши и шире или више подручје Ивањице, Ариља, Тутина, Новог Пазара, Сјенице, Куршумлије, Врања, Прибоја и Пријепоља, Приштине, Подујева и Косовска Митровице, а снежна граница краткотрајно и локално би могла да се спути и на 500 метара надморске висине.

Иначе, тренутно само изнад 1700 метара надморске висине има снега у Србији, па тако Копаоник мери 3 цм, а сутра ће пре почетка кише и преласка кише у снег, снежни покривач у потпуности да се отопи.

Према тренутним прогнозама, ово ће на планинама бити последње захлађење са снегом до краја марта.

Ипак, април, па и мај и те како могу да донесу снежне падавине планинским пределима Србије, али за сада тога бар у неком периоду нема на видику.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".