Рођен је у Софији 1966. године, где је и дипломирао на катедри за бугарску филологију на Софијском универзитету. Током 1997. године, боравио је у САД-у ради школовања.

Богата каријера и признања

Попов је имао богату каријеру, укључујући рад у Националном музеју књижевности и као аташе за културу у бугарској амбасади у Лондону. Такође, био је директор Дома дечје књиге, главни и одговорни уредник часописа "Родна реч" и секретар за штампу бугарског ПЕН центра. Добитник је престижних награда као што су "Гравитон" за фантастику (1995), "Павел Вежинов" за криминалистичку причу (1994), "Рашко Сугарев" за најбољу прозну књигу у 2002. години, те Националне награде за драматургију "Иван Радоев" (2005).

Фото: Јутјуб принтскрин/Czech Centre London

 

 

Међународни успех

Алек Попов је постигао значајан међународни успех, будући да је његова проза превођена на многе језике, укључујући немачки, француски, енглески, дански, пољски, чешки, турски, мађарски, српски, словеначки, албански, македонски и турски.

Дело објављено на српском језику

Геопоетика је објавила неколико његових књига, међу којима су "Сестре Палавејев: у олуји историје" (2016), "Ниво за напредне" (2010), "Пси у ниском лету" (2008), "Сапутник радикалног мислиоца" (2007) и "Мисија Лондон" (2004).

Алек Попов ће остати упамћен као један од најистакнутијих бугарских писаца савременог доба, чији је утицај досезао далеко изван граница његове родне земље.

БОНУС ВИДЕО: