Отац Епифаније Милопотами, кувар са Атоса, у једном интервјуу истакао је да се њихова исхрана састоји од природних производа које им даје земља Грчка. Сматрају да је управо тај избор оно што сваког монаха штити од болести. Конзумирају храну без конзерванса, зачина и масти, у малим порцијама и могућности апстиненције

Монах је објаснио да је у процесу кувања најважнији квалитет употребљених производа. Такође, треба да кувате са молитвом на уснама и љубављу у срцу, тада ће јело бити и укусно и здраво. Светогорски монаси не једу месо, уместо тога једу свежу рибу. У процесу кувања, кувар користи маслиново уље само у уторак, четвртак, суботу и недељу. Било која друга маст у храни је одсутна (маст, маргарин, путер, сос).

За јачање организма пију пуно млека, једу јаја и сиреве, али увек се уздржавају од такве хране током поста. Јастози, хоботнице и лигње на њиховим трпезама су реткост, дозвољене само у време поста да би се диверзификовао рибљи мени, јер су све шкољке бескрвне. Али намирнице које се готово увек могу наћи на њиховој трпези јесу шумско воће и печурке, као и зелене салате.

Фото: Профимедиа

 

Живот светогорских монаха је исхрана без слаткиша и алкохола. Тек повремено себи дозвољавају халву и локум, мало кафе и мало вина. Уз све то, монаси уживају у храни.

- Нисам ишао у школу за кување и немам никакву диплому. Али, док сам био поред старијих, научио сам како да пржим лук на лаганој ватри: што се лук дуже пржи, то ће бити укуснији. Научио сам и да је за кување било ког јела потребно стрпљење… - објаснио је отац Епифаније Милопотамис.

Једно од најважнијих правила исхране које поштују светогорски монаси јесте да се не једу пуно, па чак ни за време поста. Једу умерено, онолико колико је њиховом телу заиста и потребно.

БОНУС ВИДЕО: