Шпичковина је насељено место у саставу града Забока у Крапинско-загорској жупанији, у Хрватској. До територијалне реорганизације у Хрватској налазила се у саставу старе општине Забок.

Према попису из 2011. у ово место је дом за 764 људи који, или имају јако добар смисао за хумор, или су већ чули све шале на рачун свог завичаја, па сада живе по принципу "зови ме и лонцем само немој да ме разбијеш".

Фото: Instant Street View принтскрин

 

О пореклу имена овог необичног места у Хрватској нема много података, али зато има легенди и прича због којих је до правих података некада тешко доћи.

На прву лопту би се рекло да је Шпичковини кумовао неки врх – шпиц. У књигама се може наћи да је село добило име по грофу Шпичку чији су ово некада били поседи.

Фото: Гугл мапс принтскрин

 

Легенда о Шпичковини много је колоритнија и каже следеће: У давна времена, када се доњи веш још увек није сматрао потребним, једна племкиња је посетила ово место. Решила је да седне на ливаду, а како је било претопло задигла је и сукњу.

Тако је она ту одмарала и гледала у своју “џунглицу међу ногама”, а како је имала говорну ману, тепала јој је: “Лепи мој шпичек”.

Фото: Instant Street View принтскрин

 

Прича вам нема смисла? Тако је то углавном са народним предањима.

Како било, име места је остало, а да његови житељи и те како држе до себе говори и ова, истина много новија прича – пре неколико година, грађани Шпичковине тражили су тадашњем премијеру Хрватску Зорану Милановићу да им се извини јер је у негативном контексту споменуо њихово село алудирајући на "задњу припи*дину".

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО: