То је, како незванично сазнају "Новости", закључила Комисија за ванредну спољну контролу стручног рада упућена по налогу Министарства здравља у Општу болницу у Сремској Митровици да испита случај који је у јануару потресао целу Србију, а за који се заинтересовао и председник Александар Вучић, који је примио Марицу и њеног партнера и поручио да ће држава урадити све да помогне њеној породици, али и да успостави бољу контролу како се такав случај не би више поновио.

Ни Министарство здравља, ни Више јавно тужилаштво којем је прослеђен извештај, не откривају шта у њему пише. Потврђено је само да је извештај стигао у ВЈТ. У овом тужилаштву наводе да због сумње  да је гинеколог учинио кривично дело, као и да су проширили истрагу против осумњиченог, поводом овог случаја неће саопштавати детаље из извештаја. У супротном би се, кажу, ометало вођење истражног поступка.

Исто образложење стигло је и из Министарства здравља, које је јуче саопштило да је именована комисија 4. марта сачинила извештај о ванредној спољној провери квалитета стручног рада, који је 6. марта достављен министарки здравља. Још наводе да извештај садржи закључак надзорника са мишљењем о последици по здравље пацијената са предлогом мера за отклањање уочених недостатака.

Током испитивања околности порођаја и оптужби које је изнела Марица Михајловић, на друштвеним мрежама, након што је 17. јануара сахранила тек рођену Елену Новаков, комисија је разговарала и са гинекологом Марком М. који је у притвору од 20. јануара. Према сазнањима "Новости", комисија је на основу документације и изјава запослених, анализирала ток порођаја и да ли је све урађено према медицинским протоколима, док опхођење доктора према породиљи, којег је она оптужила да је викао на њу, претио да ће да је удари, смрска главу, скакао јој по стомаку, и одбио њене молбе да јој уради царски рез, није било предмет процене ове комисије.

Против лекара гинеколога који је порађао Марицу, ВЈТ је проширило истрагу, јер га је оптужила још једна породиља из Руме за смрт бебе, такође због акушерског насиља током порођаја у Општој болници у Сремској Митровици. Истражни поступак се води због сумње да је починио кривично дело тешко дело против здравља људи. Њему је други пут продужен притвор, односно до 19. априла.

БОНУС ВИДЕО: