Овај дан је посвећен Светом великомученику Теодору Тирону, кога црква цлави 1. марта. На Теодорову суботу слави се успомена на његово јављање епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

За Светог Теодора верује се да је заштитник стоке, посебно коња, па се овај дан назива још и Коњски дан – када се коњи не прежу (у кола), већ само јашу. Трке коња су се на овај дан организовале у Шумадији. У неким селима се коњи јашу и показују по селима.

Фото: Википедија

 

 

Народни обичаји

Нека предања кажу да је Свети Теодор имао моћ да управља змијама, па када је видео да уједају људе, одузео им је ноге. На Тодорицу, како се још назива Тодорова субота, верује се да по први пут излазе змије након зимског мировања.

Овог дана у селима источне Србије припрема се жито, односно, кољиво, као за сваку славу. Прави се и колач на коме се обавезно налазе украси у облику коња или потковице. Теодорова субота спада у оне празнике који славе почетак летњег периода, па се тако у селима око Прокупља може чути да је то дан када Свети Теодор узјаше коња и оде да доведе лето.

Жене на Тодорову суботу не смеју да перу косу, у кући се не сме палити ватра (јер демони не воле дим), а децу треба окупати пре коњских трка.

Друга прича каже да је то дан када роде поткивају своје невидљиве коње, пред велики пут, да би стигле у наше крајеве за Младенце. Већина Срба ће се сутра прекрстити и одустати од многих послова како би испоштовала овог свеца.

Сутра је дан за причест хришћана.