Убрзо су изведени пред војни суд, а затим погубљени. Двадесет други март је посвећен њима и због венаца којима су мученици овенчани љубављу Христовом, па се тако и на венчањима у цркви младенцима стављају венци.

На овај дан ће млади брачни парови да дочекају госте који ће им за ову прилику донети поклоне. Младенцима се на овај дан обично носе скромнији поклони него за свадбу. Обично се за Младенце поклања ситно покућство - попут тањира, ваза, посуђа, или ситних кућних апарата - или украси за дом.

У већини места пеку се младенчићи - четрдесет колачића које младе месе рано ујутро како би им брачни живот био сладак. Могу да буду округли, али и у облику ножа, маказа, сабље, овце или пилета.

Фото: Профимедиа

 

Народно веровање

Код наших старих, влада веровање да какво време буде на овај празник, такво ће бити цело пролеће: па ако буде сунчано, пред нама је лепо време и много сунца, све до лета, а ако пада киша, дува ветар и временске прилике нису добре, пред нама је турбулентан период.

Зато "се ваља" да чим устанете, погледате кроз прозор, и видите какво је време напољу. Уколико се јако осмехнете и имате позитивне мисли, верује се да млада можда и успе да растера облаке. Зато, осмех на лице и верујте да ће све бити добро.

(Србија Данас)

БОНУС ВИДЕО: