Људи данас у исхрани користе много намирница животињског порекла, богатих засићеним мастима које се правом се могу назвати нездравом јер је један од главних фактора ризика за настанак многих обољења. У превенцију болести, које често могу и фатално да се заврше, спада и пост. Поштовање његових принципа помаже и у борби с вишком килограма.

Фото: Профимедиа, СПЦ

 

Љубитељи мрса и гурманлука не би требало да се боје посне хране јер јела од поврћа и те како могу да буду сласна, заситна и на тањиру примамљива исто као и она од меса и других намирница животињског порекла. Уздржавање од њих је важно не само из духовних разлога: здравље је свима неопходно, а постом ћете прочистити организам од нагомиланих штетних материја. Конзумирање свежих сезонских намирница које су гајене код нас и минимално прерађене уравнотежује ниво шећера у крви, побољшава памћење, одлаже прве симптоме Алцхајмерове болести... А како се токсини гнезде у нашим виталним органима, дебелом цреву, јетри и плућима, оваква здрава исхрана ће регулисати и пробаву. Пост може да доведе и хормонски систем у равнотежу, неопходан је и код неких обољења штитне жлезде. Дакле, здравствени бенефити посне исхране су заиста бројни.

Фото: Принтскрин Јутјуб

 

Класична медицина одавно не негира пост као средство лечења, а лекари га и код нас често препоручују као терапију. Обавезно ће вам саветовати уздржавање од хране пре хируршког захвата који подразумева да треба да примите тоталну анестезију, али и ако имате висок ниво холестерола у крви. Некад је потребан и тзв. дијагностички пост, саветује се осам до 72 сата уочи неке неопходне анализе у лабораторијским условима како би се тачно утврдио узрок тегоба на које сте се пожалили лекару. Кад подвучете црту, јасно је да је пост добродошао и да у прописаним границама никога не доводи у опасност. Напротив, може само да помогне! А ако захтевате још неку потврду науке док размишљате да ли ћете да испоштујтете васкршњи пост, ту је и студија која потврђује да одрасла особа с просечном тежином од 70 кг има залихе од чак 15 кг масти, које ће се смањити за време уздржавања од мрсне хране. Ускршњи пост ове године траје од 18. марта до 4. маја па искористите то време за опоравак организма!

Ко не би требало да пости

Деци је за развој неопходна разнолика исхрана без већих одступања, а потребна им је и енергија која се добија од масти, па није препоручљиво да једу искључиво посну храну. То се односи и на труднице и дојиље - док беба расте у стомаку, може да исцрпи мајку, а млеко којим се по рођењу храни мора да буде богато свим неопходним нутријентима. На листи оних којима се не препоручује дуги пост налазе се и поједини хронични болесници, посебно ако су старији и ако је неопходно да поштују преписану медицинску исхрану која подразумева и намирнице животињског порекла. Не би требало да посте особе којима је дијагностикован канцер због додатног губитка тежине и слабљења имуносистема. Није неопходно да посте ни особе које су под великим стресом или су депресивне.