Ћурвију је и према новој пресуди убило НН лице док су му ДБ-овци дали логистичку подршку.


Због подстрекавања на убиство на по 30 година затвора поново су на исте казне осуђени тадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић и шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић, док су као саизвршиоци у убиству на по 20 година затвора осуђени бивши оперативац београдског центра Ратко Ромић и припадник резервног састава ДБ-а Мирослав Курак који је у бекству, па му је пресуда бити изречена у одсуству.

Ово је друга првостепена пресуда, која се изриче након што је прву прошле године укинуо Апелациони суд и наложио да се понови суђење, управо због прекорачења оптужнице увођењем у случај НН лица које се не помиње у оптужници.

И на нову пресуду и Тужилаштво за организовани криминал и одбрана имају право да уложе жалбе Апелационом суду у Београду.

Изрицању пресуде присуствује председник Комисије за истраживање убиства новинара Веран Матић.

Марковић по сопственој жељи није довођен на изрицање пресуде.

Ромићу и Радоњићу, који су присуствовали изрицању, данас је продужен кућни притвор.

Четворица оптужених су и после првог суђења били осуђени на укупно 100 година затвора, али је та пресуда укинута одлуком Апелационог суда који је наложио понављање суђења, јер је том пресудом у случај уведено НН лице као непосредни извршилац убиства, што је супротно оптужници.

У оптужиници се тврди да је Ћурувију убио Курак, а да му је саучесник био Ромић, који је, наводно, дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу.

Њих су на то, према оптужници, подстакли Марковић и Радоњић.

Тужилаштво тврди да је мотив за убиство било Ћурувијино иступање у домаћој и страној јавности, као и његова критика тадашњег председника СРЈ Слободана Милошевића и његове супруге Мирјане Марковић.

Ћурувија је праћен све до убиства, а нарочито интензивно је праћено његово кретање 10. и 11. априла 1999. године, када је, према оптужници, он ликвидиран у хаустору зграде у Светогорској улици где је живео.

Убијен је између 16:39 и 16:45, док је са њим у друштву била његова пријатељица и очевидац убиства Бранка Прпа у дворшту испред улаза у зграду, где су се налазиле просторије маркетинг службе "Дневног телеграфа".

Прпа од почетка поступка тврди да оптужене не препознаје као извршиоце убиства.

(Танјуг)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".