Уколико купујете на акцијама треба да имате на уму да је најважније не залетати се јер у неким случајевима тако можете да нашкодите здрављу.

1.Kондоми

Kао и већина популарних предмета којима се цена снижава и презервативи имају рок трајања. Животни век кондома траје између једне и пет година, у зависности од материјала од ког је направљен и услова у којима је складиштен.

Они од латекса без спермицида трају до пет година, као и они од полиуретана без спермицида, док три године трају презервативи од латекса и полиуретана са спермицидом, док они од јагњеће коже имају рок трајања од само годину дана.

2. Производи за шминкање

Шминка може да изазове алергијске реакције и иритације чак и ако вам није познато да имате неке алергије, због чега с њом треба бити веома опрезан. Мало ко има навику да проверава рок трајања маскаре и кармина. Будуићи да су у питању природни производи, они се могу покварити и пре истека рока, као и након њега.

Фото: Јутјуб принтскрин/Ординација

 

 


3. Храна за бебе

Што је цена нижа-то је истек рока ближи, а што је рок трајања ближи, то је хранљивих материја у производу мање! Иако не треба да бринете због тога да ли је теглица са храном за бебе безбедна уколико је "у року", имајте на уму да вероватно ваше дете неће добити онолико нутријената колико сте се надали да хоће.

4. Надувене конзерве

Иако конзервирана храна попут паштета и рибе може да траје веома дуго, ипак је у питању храна-што значи да није искључено да се због више фактора поквари и пре рока. Разлог за надувеност конзерве јесте бактерија Clostridium botulinum, бацил злослутног имена и опасних последица. Она изазива ботулизам, тровање које доводи до гастроинтестиналних сметњи и нервних и секреторних поремећаја.

Фото: Јутјуб принтскрин/О свему и свачему

 

 

5. Зачини

Залихе сувих зачина ваљало би заменити једном годишње јер губе и укус и квалитет и хранљиве састојке уколико дуго "чекају" да буду употребљени. Kада их купујете обавезно проверите када им истиче рок трајања и одаберите онај који ће трајати најдуже.

(Glossy)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".