Жена стара 49 година задобила је повреду рамена, док је 72-годишњем мушкарцу санирана посекотина на глави, потврдили су званичници, пише ББЦ.

На видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се како медвед скаче по путу, а на једном јуриша на човека на тротоару, док је, према извештајима, полиција касније отерала медведа из града у шуму.

Према речима мушкарца, он и жена су побегли у различитим правцима, а њу је касније открио пас трагач.

Корисница Фејсбука Марика Трнкова Бизубова објавила је неколико снимака за које наводи да су направљени у рано поподне, укључујући оне начињене из аутомобила и снимак надзорне камере. Она је навела да је, према прелиминарним информацијама, повређено пет особа.

Међу њима су десетогодишња девојчица, мушкарац од 32 године, жена од 49 година, друга жена од 58 година и мушкарац од 72 године.

Неколико напада медведа у Словачкој се догодило последњих година, укључујући један смртоносни напад 2021. године, за који се тада извештавало да је био први у Словачкој после једног века.

 

Фото: Фејсбук принтскрин/Marika Trnková Bizubová

 

Боља заштита животне средине у централној и источној Европи од 1989. године значи да су се медведи вратили у своја природна станишта широм Карпатског планинског ланца, који се протеже од Румуније преко западне Украјине и даље до Словачке и Пољске.

Неки чланови словачке популистичко-националистичке коалиције позвали су на слабије законе о заштити медведа како би се све већи број могао регулисати ловом.

Фото: Фејсбук принтскрин/Марика Трнковá Бизубовá

 

Фото: Фејсбук принтскрин/Марика Трнковá Бизубовá

 

Министарство животне средине саопштило је да ће заједно са Румунијом на следећем Савету министара животне средине ЕУ изнети предлог да се медведи поново класификују на листу заштићених врста, уместо угрожених, јер њихов број значи да им више не прети нестанак и да се могу селективно одстрелити.

Истраживачи, међутим, кажу да није дошло до експанзије у процењеној популацији медведа у Словачкој, за коју кажу да је и даље стабилна на око 1.275.

Подсетимо, у суботу је 31-годишња Белорускиња умрла покушавајући да побегне мрком медведу у оближњим планинама Ниских Татра.

БОНУС ВИДЕО: