Жена је ишла са мушкарцем када је на њих налетео медвед. Према речима мушкарца, он и жена су побегли у различитим правцима. Област је позната по густим шумама и стрмим клисурама.

Није познато да ли је жена умрла од пада или ју је убио медвед. Словачке власти су саопштиле да су жена и мушкарац шетали долином Демановска када је медвед почео да их јури. Тело жене је открио пас трагач недуго након што је њен пријатељ отишла по помоћ.

Медвед је и даље био у близини, а Горска служба спасавања га је уплашила хицима упозорења из пушке.

Заменик словачког министра за заштиту животне средине рекао је да ће власти одмах објавити информацију ако је жену убио медвед и да то неће сакрити.

Серија напада медведа на људе у Словачкој

Последњих година било је више напада медведа на људе, укључујући један смртоносни напад 2021. Тај напад је наводно био први смртоносни напад медведа у Словачкој у последњих сто година. Чланови нове словачке владе изјаснили су се против, како кажу, прекомерне заштите животне средине у ЕУ за предаторе попут вукова и медведа.

Медведи и вукови су се вратили у Словачку преко Карпата у деценијама након пада комунизма 1989. Медведи су уобичајени у планинском ланцу Карпата, који се протеже од Румуније преко западне Украјине до Словачке и Пољске.

Министарство животне средине саопштило је да ће са Румунијом на следећем Савету министара за животну средину ЕУ представити предлог да се медведи рекласификују као заштићене врсте, јер њихов број значи да више нису угрожени и да се могу селективно убијати.

БОНУС ВИДЕО - ЗАЈЕДНИЧКА ВЕЖБА: Кина, Русија И Иран са заједничком будућношћу