Возачи бензинаца и дизел мотора могли би да оштете уља у свом возилу, а да тога нису ни свесни. Често им се провуче једна грешка која може скупо да их кошта. О чему је реч? 

Према мишљењу механичара, Скори Килмера, могли бисте да смањите животни век уља сваки пут када оставите аутомобил да ради у празном ходу. Упозорио је да би остављање упаљеног мотора такође могло да блокира водену пару, преноси британски Екпрес. На тај начин, уље се брже троши. Када је ауто у "празном ходу"; у њему се више накупља воде.

"Схватите да када сагоревате бензин који није ништа друго до угљеник и водоник, један од нуспроизвода је водена пара. Зато када ујутро упалите аутомобил често ц́ете видети како капље вода, то је нормално, то је производ сагоревања бензина", објашњава механичар.

"Када ауто радиту празном ходу, много воде остаје у мотору и уљу. Али када идете низ аутопут брзином од 100 километара на сат, постаје вруц́е, ветар дува и све то испарава. Рад у празном ходу скрац́ује животни век вашег уља. Супротно томе, ако возите 100 км на сат аутопутем, могли бисте да мењате уље на сваких 15.000 километара ако желите", додао је на крају.

Осим што ћете наштетити мотору, такође можете да прекршите закон. У Србији је забрањено остављати ауто упаљен док нисте у њему. Застављење возила представља сваки прекид кретања возила на путу у трајању до 3 минута, при чему возач не напушта возило, осим прекида ради поступања по знаку или правилу којим се регулише саобраћај. 

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".