Рода ципеларка је предатор који вреба из заседе и мирно стоји пре него што крене да шчепа плен својим огромним кљуном. Птица претећег и праисторијског изгледа има кљун дугачак око 30 центиметара и то је трећи по величини кљун међу птицама.

Студија из 2015. године открила је да је ципеларкин најчешћи плен сом и да чини око 71 одсто њених оброка. Ципеларка, међутим, једе и јегуље, змије, али чак и бебе крокодила.

Углавном живе саме док су парови за размножавање моногамни и полажу до три јаја у гнезду. Због ривалства између браће и сестара обично само једно младунче преживи. То је углавном веће прворођенче које надмашује браћу и сестре или их једноставно убија.

Други или трећи пилићи практично служе као резерва ако први не преживе.

Језиво понашање је забележено и у документарцу "Африка" у коме се види како старије младунче уједа свог млађег брата или сестру док мајка уопште не пружа никакву бригу о млађим птићима.

Ципеларкини најближи живи рођаци су пеликани. Преци необичне птице из реда Пелецаниформес појавили су се на крају периода креде илити пре 145 милиона до 66 милиона година.

Птица великог кљуна је наведена као рањива на Црвеној листи Међународне уније за очување природе са само 5.000 до 8.000 преосталих јединки.

Фото: Јутјуб принтскрин/BBC Earth

 

БОНУС ВИДЕО:

(Курир/ЛивеСциенце)