Барем је то према извештају који је у четвртак објавио Кијев Пост. Наводи се да су трупе и опрема, укључујући тенкове из белоруске 19. гардијске механизоване бригаде, распоређени у близини западне границе земље са Литванијом, чланицом НАТО-а.

Синдикат железничких радника Белорусије – група која се противи политици белоруског председника Александра Лукашенка, чврстог савезника руског председника Владимира Путина – саопштила је да је воз натоварен војном опремом и људством стигао у среду увече у Ашмјану, подручје мање од 25 километара од границе са Литванијом.

Група наводи да се воз који је стигао на станицу Ашмјани састојао од четири путничка вагона пуна белоруских војника и чак 42 вагона натоварена опремом, укључујући девет тенкова Т-72Б. Министарство одбране Белорусије је касније потврдило да је распоређивање укључивало тенкове Т-72Б и борбена возила пешадије БМП-2, саопштила је независна белоруска посматрачка група Хајун, која прати војне активности руских и белоруских снага на белоруском тлу.

Обука у условима ратне мобилизације

Министарство одбране Белорусије наводи у саопштењу објављеном на друштвеним мрежама да се војна обука одржава у региону, који укључује Ашмјани, до 5. априла. Додатне вежбе су наводно одржане у неколико других региона Белорусије, укључујуц́и неке у областима недалеко од границе са Пољском, такође чланицом НАТО-а.

"Особље ће морати да буде премештено у одређене области и да спроведе низ вежби и обуке, укључујуц́и испаљивање бојевом муницијом“, наводи се у саопштењу белоруске војске, према преводу Кијев поста, а преноси Њузвик. "Током маневара планирано је кретање војне технике, а могуће је да ће кретање цивилног саобраћаја на јавним путевима и површинама бити привремено ограничено", додали су.

Фото: Профимедиа

 

 

Почетна фаза великих белоруских вежби приправности, у којима учествују регуларне трупе, резервисти и јединице територијалне одбране, почела је 11. марта. Главни циљ обуке била је обука у условима ратне мобилизације и одбране белоруске територије од агресора, пише Киив Пост. Релативно мала војска ове ауторитарне бивше совјетске републике има четири борбене бригаде, од којих су три наводно учествовале у маневрима.

Лукашенко, аутократски владар који се деценијама суочава са међународним оптужбама за кршење људских права и намештање избора, прошлог месеца је оптужио Пољску да је у завери са САД да изврши „провокацију великих размера“ за коју ће касније „окривити Русију и Белорусију“ у коме су савезници из НАТО-а упоређивани са нацистичким вођом Адолфом Хитлером и његовим акцијама ове врсте на почетку Другог светског рата.

Претња за НАТО

Бјелоруски министар одбране Виктор Хрењин упутио је, или је барем тако звучало, пријетњу или барем упозорење НАТО-у током интервјуа на руској државној телевизији убрзо након тога. „Минск неће седети скрштених руку ако му се наруши ваздушни простор” и да ће оборити било коју страну летелицу „без упозорења”.

Фото: Профимедиа

 

Раније ове године, Белорусија је објавила да је усвојила нову војну доктрину, која дозвољава употребу нуклеарног оружја, након што је крајем прошле године примила пошиљку тактичког нуклеарног оружја из Русије. Лукашенко је дозволио Путину да користи белоруску територију као полигон за инвазију на Украјину у фебруару 2022.

У међувремену, НАТО тренутно изводи своју највећу војну вежбу у Европи последњих деценија. Операција Стеадфаст Дефендер требало би да траје до маја, а у њој учествује више од 90.000 војника из све 32 државе чланице војног савеза.

Русија тврди да је вежба заправо проба за напад НАТО-а који планирају САД на њену територију.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: