То значи да ће на граници са Белорусијом наставити да раде два контролна пункта - Медининкај и Шалчининкај.

Литванија је прошлог лета затворила још два гранична прелаза - Шумскас и Твереачиус, наводи Интерфакс.

Влада Литваније ће, такође, ограничити улазак и излазак путника на граничном прелазу на железничком прелазу Кена и зауставити кретање пешака и бициклиста преко границе са Белорусијом.

Сличан предлог се тиче железничког граничног прелаза Кибартај (Чернишевскоје) на граници Литваније са Калињинградском облашћу Руске Федерације.

Ова одлука је донета јер се на овим пунктовима у Литванији искрцавају људи који путују транзитним возовима у Калињинградску област и имају визе из земаља ЕУ.

Раније је министарка унутрашњих послова Литваније Агне Билотаите рекла да се око 13 хиљада људи годишње искрца или укрца у возове у Кени.

Поред тога, влада Литваније одлучила је да заустави пролаз пешака и бициклиста кроз контролне пунктове Медининкај и Шалчининкај, као и да постепено смањи број дозвола издатих белоруским и литванским превозницима који пружају редовне међународне путничке аутобуске линије.

Литванске власти кажу да ово има за циљ решавање проблема националне безбедности, сузбијање кријумчарења и кршења међународних санкција.

БОНУС ВИДЕО: