Право пролеће нам стиже следеће недеље, тачније 20. марта. И тада ће се, према најави метеоролога и климатолога, тренд изнадпросечних температура наставити, док ће падавина бити у просечним количинама.

Већ током пролећа можемо очекивати летње дане, а климатолог Горан Пејановић, заменик директора Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), греју нам се и зиме и лета, заправо греју нам се целе године, па тако можемо очекивати да и пролеће 2024. буде топлије него иначе. Лето ће тек та буде паклено, а чак 60 дана температуре ће бити преко 30 степени и треба очекивати и тропске таласе са чак 40 у плусу.

"Због климатских промена, односно, глобалног загревања, температура на целој планети порасла је за преко 1 степен, а у Србији, ако гледамо период од 1951. године, за преко 2 степена, јер се Србија греје више од светског просека", каже Пејановић.

Према подацима РХМЗ, и овогодишње пролеће ће имати одступања изнад просека од више година до 2 степена. Средње температуре ваздуха ће бити од 12 до 15 степени Целзијуса у нижим пределима, док ће у вишим пределима бити од 3 до 8 степени. Број летњих дана биће од 12 до 20 у нижим пределима.

Падавине ће бити у границама вишегодишњег просека, кретаће се од 130 милиметара до 200 милиметара у нижим пределима, а у брдовито-планинским пределима од 210 до 300 милиметара.

Више падавина могуће је у североисточним и југоисточним крајевима.

Слободан Совиљ, начелник Националног центра за хидрометеоролошки систем, ране најаве и упозорења у РХМЗ, рекао је раније за „Блиц“ да у складу са вишим температурама за ово доба године, ни у другом делу марта се не очекују значајне промене.

"За сада нема назнака за озбиљно захлађење, која се гледајући податке уназад дешавају и у марту и у априлу. Рецимо, прошле године је 3. и 4. априла пао снег широм Србије, у Београду је тада измерено 19 центиметара снега на Врачару и чак 30 центиметара снега на Кошутњаку. Такви интензивни продори хладноће када се јаве у рано пролеће обично кратко трају, један или два дана, али могу донети и снежне падавине и нагли пад дневних и јутарњих температура", каже Совиљ.

Ипак, овог пролећа све је извесније, оваква изненађења ће изостати.

До краја марта ће се наставити променљиво време, а највише температуре ваздуха ће већином бити од 15 до 20 степени. Имаћемо пролазна наоблачења која ће условљавати краткотрајну кишу, док се само на високим планинама, изнад 1.500 метара надморске висине, очекује снег.

Према климатским изгледима РХМЗ за април 2024, следећи месец ће бити топао са просечном сумом падавина.

Очекује се да средња температура ваздуха током априла у Србији буде од 12 до 15 степени у нижим пределима, а у брдско-планинским областима од 3 до 8 степени, што је за око 2 степена изнад вишегодишњег просека. Средња максимална температура би била од 18 до 21, а у планинским пределима од 7 до 14 степени.

Количина падавина у нижим пределима биће од 40 мм до 65 мм, а на планинама од 70 до 95 мм, што је вишегодишњи просек у већем делу Србије. Број дана са падавинама у нижим пределима би био од 10, у Неготину, до 14 у Ћуприји, а у брдско-планинским крајевима до 16 дана, на Копаонику и Златибору.

У Београду и широј околини вредност априлске средње минималне температуре биће око 10.2 степена. Средња максимална температура биће изнад вишегодишњег просека, у просеку виша за 1 до 2 степена. Средња максимална температура ће у главном граду бити око 19.3 степена. Падавине ће бити за око 2 мм ниже у односу на вишегодишњи просек. Сукупна количина падавина износиће око 54 мм.

Прогноза за мај

У већем делу Србије очекује се да мај 2024. буде просечно топао и просечно влажан, а у југоисточном делу земље просечно топао и влажнији.

Средња минимална температура биће у границама вишегодишњег просека, при чему ће бити виша за око 0.4 степена. У Београду и широј околини вредност мајске средње минималне температуре ће бити око 13.5 степени.

Средња максимална температура ће исто у просеку бити виша за око 0.2 степена. У Београду и околини ће она током маја бити око 24.1 степен.

Укупне месечне падавине ће се у већем делу земље задржавати у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку око 2 мм нижим, док ће у југоисточној Србији бити изнад вишегодишњег просека, за 10 мм до 20 мм вишим. У Београду и широј околини мајска сума падавина биће око 57 мм.

Временска прогноза за јун

Јун ће бити топлији и просечно влажан у већем делу Србију, а у Војводини се очекује да буде топлије и мало сувље.

Средња минимална температура биће у просеку бити виша за око 0.6 степени. У Београду и широј околини предвиђа се да буде 16.9 степени Целзијуса. Средња максимална температура ваздуха у јуну биће у просеку виша за око 0.6 степени и у Београду и широј околини ће бити око 27.4 степени.

У већем делу Србије укупна количина падавина ће бити у границама вишегодишњег просека са вредностима око 5 мм нижим у односу на просек, а у Војводини ће бити испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима просеку око 10 мм нижим. У Београду и широј околини очекује се укупна сума падавина од око 50 мм.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".