Био је један од лидера покрета "Отпор", а занимљиво Милорад Улемек Легија, осуђени за убиство премијера Зорана Ђинђића, тужио га је за клевету.

Хомен је завршио Правно-биротехничку школу, а затим дипломирао на Правном факултету. На Харварду је 2001. године завршио Јохн Ф. Кеннедy Сцхоол оф Говернмент Еxецутиве Нетwорк Програм и положио правосудни испит.

Крајем деведесетих био је активан у Студентској иницијативи, организацији која је произашла из Студентског протеста 1996/1997. Оснивањем Отпора, чији је циљ био рушење Слободана Милошевића, Хомен постаје један од лидера тог покрета. Ту је био задужен за финансије.

У Влади Мирка Цветковића постављен је на место државног секретара Министарства правде, а његово име било је и на списку чланова Државне комисије за тајне гробнице убијених од септембра 1944.

Деда му бранио Дражу Михаиловића

Његов деда Слободан Суботић основао је 1934. године адвокатску канцеларију у Београду која и данас ради, а води је његова сестра. Деда му је био бранилац на суђењу Дражи Михајловићу, због чега је седам година био у затвору. На седници Владе Србије у марту 2011. године Влада Србије је именовала Хомена за координацију односа са јавношћу.

Био је народни посланик у сазиву 2012-2014. Нови мандат му је потврђен у јуну 2014. године испред Социјалдемократске странке.

Фото: Архива Новости

 

Легија га тужио за клевету

У априлу 2010. године бивши командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, који служи вишедеценијску казну затвора тужио је Слободана Хомена за клевету.

То је сам Хомен потврдио српским медијима и том приликом напоменуо да се, као и сваки други грађанин одазвао позиву суда за саслушање и дао исказ истражном судији. Наиме, Улемек га је тужио јер је сматрао да га је оклеветао када је на трибини у Центру за културну деконтаминацију, у јуну 2009. године, рекао да је "кућу на Цераку купио парама од откупа од отмице Вука Бајрушевића коју је извршио земунски клан“.

Фото: А. Станковић

 

Хомен је тада изјавио да му није јасно како је могуће да "неко повреди част особи која је већ правоснажно осуђена за вишеструка убиства и коме је судском одлуком, на основу Закона о одузимању имовине проистекле из кривичних дела, одузета имовина".

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: