Васкршњи пост почиње 18. марта и трајаће све до Васкрса који ове године пада 5. маја. Овај пост се сматра најригорознијим, а правила поста добро су позната верницима.

Већина верника ће почетак поста обавезно постити, што значи да ће првих 7 дана сигурно постити и изаћи на причешће. Али да ли је то дозвољено?

О томе је говорила вероучитељка Андреа Кереш:

"Причешће је циљ сваке Литургије и централни део наше заједнице са Богом", тврди Андреа.

"Хришћани који живе литургијским животом и посте све постове се свакако причешћују на свакој Литургији, и током поста, и ван поста. А када дође пост - фокус је на духовном тренингу, а не да испостимо само 7 дана да “зарадимо” Причешће. Све и да постимо 40 дана на води и хлебу, Причешће је немогуће зарадити. Увек прилазимо недостојни, али нас Бог удостојава и позива нас да приђемо. Што не значи да треба да прилазимо било како!

Фото: Профимедиа

 

 

Прилазимо са страхом Божијим, вером и љубављу. И у посту се трудимо колико тренутно можемо. Постимо дан по дан, по својим могућностима. А онда како време одмиче, што се више тренирамо у одрицању, и тај наш труд ће бити све већи. Али ни тада нас наш труд неће удостојити Причешћа, јер се не причешћујемо својом заслугом, већ Божијом", објашњава Андреа.

А да ли је грешна особа она која не пости?

Овако то објашњава отац Гојко Перовић:

"Ми стално живимо у греху. Толика је наша везаност за храну, одмор, релаксацију, да ми правимо идоле од тога... Из тога произилази и блудни живот. А наша насушна потреба, да би нам дух дисао, наша насушна потреба је пост. Човек који не пости он не помаже себи. Није прецизно рећи да греши. Рецимо он не помаже себи да се ослободи од греха. Пост је један начин да се ослободимо од греха. Када се човек труди око поста, његова душа и тело се ослобађају од греха.

Човек сам по себи није свет. Требаш стално да се трудиш. Ако си синоћ био раположен, то не значи да те ујутру неће сачекати неки проблем. Зато сваки дан треба да се трудимо, опет и опет да се опет ослобађамо од греха.

Фото: П. Милошевић/Новости/Профимедиа

 

 

Зато је пост ту добар јер нас ослобађа од греха. Даје нам правац којим треба да се крећемо.

Господ ће по нас доћи изненада, а човек који се није ослободио греха, који није радио на томе да се сваки дан ослобађа од греха, неће имати кад то да уради.

Зато је пост добар јер васпитава нашу душу да буде слободна од страсти и храбар у Господу."

БОНУС ВИДЕО: