За ову одлуку гласало је 352 конгресмена, против је било само 65.

Фото: Профимедиа

 

Популарна друштвена мрежа на којој се објављују кратки видео снимци наишла је на велике критике, пре свега у Америци, највише због алгоритма који, како их многи оптужују ради тако што наменски таргетира одређене кориснике са посебно осетљивим темама попут депресије међу тинејџерима или рата између Израела и Хамаса.

Тик Ток се нашао на удару и због својих веза са БyтеДанце, компанијом која је под интензивним надзором америчких регулаторних тела.

Након усвајања у Представничком дому, нацрт закона сада прелази у Сенат, где још увек није јасно како ће се сенатори определити по овом питању. Ситуација постаје још занимљивија у светлу изјаве председника Џоа Бајдена, који је најавио да ће потписати закон уколико прође и у Сенату.

Фото: Профимедиа

 

Кинези: Ово ће се Америци обити о главу

Портпарол кинеског министарства спољних послова пре гласања оптужио је САД да "сузбијају Тик Ток" упркос чињеници да "никада нису пронашли доказе да Тик Ток угрожава националну безбедност".

- Ова врста малтретирања које не може да победи у фер конкуренцији нарушава нормалну пословну активност компанија, штети поверењу међународних инвеститора у инвестиционо окружење и штети нормалном међународном економском и трговинском поретку - рекао је министар Ванг и додао:

"На крају, ово ће се неизбежно вратити и обити о главу самих Сједињених Држава".