Ако се сваког јутра будите прекасно и без енергије, велика је вероватноц́а да ц́ете цео дан бити безвољни и под стресом. Стручњаци тврде да постоје начини који свакоме могу помоц́и да се буди лакше и са више енегрије.

Прац́ење одређених рутина даје нам дисциплину, енергију и мотивацију. Иако сви имамо различите навике, једно је сигурно, придржавање одређене рутине користи нашем благостању, што је и научно доказано.

Ако нисте јутарња особа или патите од сезонског афективног поремец́аја, то је много лакше рец́и него учинити. На срец́у, стручњаци кажу да постоје начини да се будимо лакше и са више енергије. Ово су неки од савета.

Квалитетан сан је на првом месту

Нормално је да се повремено будите без енергије, али ако се то дешава редовно, требало би да размислите у чему је проблем, рекла је за Вогуе стручњак за спавање др Ребека Робинс. Морамо да научимо да савладамо буђење из сна, тазбуђивање и спремност за почетак дана, али то у великој мери зависи од квалитета нашег сна, односно способности да што лакше заспимо.

Ако је рутина спавања лоша или ако спавамо мање од седам сати током ноц́и, нормално је да се ујутро осец́амо уморно и летаргично. Проблеми са спавањем се у вец́ини случајева могу лако решити малим променама у дневним навикама, истиче Робинс.

Ресетовање ритма

Доктор Диого Барардо каже да би наш циркадијални ритам и наша потреба за сном требало да „функционишу заједно као савршена симфонија“, али због модерног начина живота, претрпаног распореда и утицаја технологије, ова „симфонија“ се лако поремети.

Пошто на наше циркадијалне ритмове утиче светлост, стручњак за дуговечност и сан Крис Мирабил препоручује пригушивање светла у куц́и и на електронским уређајима увече. Најмање 30 минута пре спавања требало би да потпуно искључимо светло и мобилне телефоне. Ово би требало да нам помогне да лакше заспимо и учинимо сан дубљим и бољим.

Светлост помаже да се пробудите

Баш као што би требало да смањимо излагање светлу увече да бисмо лакше заспали, ујутру би требало да урадимо супротно тако што ћемо се изложили природном светлу да бисмо се лакше пробудили. Чим се пробудимо ујутру, треба да отворимо завесе и, ако је могуц́е, изађемо напоље на свеж ваздух.

Физичка активност и доручак смањују поспаност

Поред светлости, наш циркадијални ритам се ослања и на друге сигнале. Ово укључује физичку активност и време оброка. Чак су и студије потврдиле да вежбање ујутру може да смањи поспаност, а откривено је да доручак генерално побољшава будност и даје нам енергију која нам је потребна да боље започнемо дан.

Морате бити доследни

Важно је успоставити здраву рутину спавања а то подразумева одлазак у кревет и буђење у исто време сваког дана, чак и викендом, саветују стручњаци. Своје оброке, вежбе и све друге активности треба да ускладимо са нашим идеалним распоредом.

Наша рутина буђења је једнако важна као и наша рутина опуштања. У идеалном случају, то је рутина које се можемо придржавати и која ц́е нам помоц́и да што лакше пређемо из фазе спавања у фазу будности.

Медитација и кафа такође разбуђују

Свакако, понекад ц́емо се ујутро осец́ати уморно и летаргично, без обзира на то како смо спавали претходне ноц́и. Ово је нормално биолошко стање, али постоје технике буђења које у таквим тренуцима могу бити изузетно корисне. Једна од њих је медитација. Многи стручњаци препоручују медитацију као прву ствар коју ћете урадити ујутру, јер је наш мозак након буђења у опуштеном стању, што нам омогуц́ава да се лакше опустимо и ослободимо стреса.

Поред тога, студије су откриле да редовна медитација повец́ава будност и може смањити потребу за сном. Ако вам медитација не одговара, постоји много других начина да се пробудите, попут умивања хладном водом или туширања. Наравно, помаже и кафа. Колико год очигледно звучало, доказано је да јутарња шољица кафе помаже да се разбудимо, побољшавамо перформансе и даје нам енергију.

Усклађеност са природним циклусима

Сви смо ми део природе, а природа има циклусе. Наша способност да се лакше будимо повезана је са свиме што радимо. На начин на који се будимо не утиче само квалитет нашег сна, вец́ и све наше активности током дана. Наш сан је подељен на циклусе, од којих сваки траје око 90 минута. Ови циклуси се састоје од различитих фаза, а свака фаза има специфичну улогу. Током ноц́и идеално би било да се прође кроз четири до пет циклуса, зато важи правило осам сати сна, објашњавају стручњаци.

(зена.нет.хр)

БОНУС ВИДЕО: