Он тражи да му Анђела Јовановић исплати новчани износ од 300.000 динара за „повреду части и угледа“, док је глумица у изјави за “Блиц” истакла да је одбила да дели кадар са Лечићем због непријатног догађаја из прошлости.

Сада се први пут поводом читаве ситуације огласио Анђелин отац, легендарни глумац Драган Гаги Јовановић. Он у изјави за “Блиц” не крије да је шокиран и тужан због свега што се догодило и догађа.

- За непријатан догађај сам сазнао тек кад је Анђела добила тужбу... шта да кажем?... Шокиран сам и тужан у исто време...

Фото: Н. Скендерија

 

 

Поносан сам на моју Анђелу што је храбра и што има интегритет на свога тају. Тако смо је и васпитали да буде искрена и правична. Она зна да увек има Бранкину и моју пуну подршку и љубав - каже Јовановић.

Гаги се осврнуо и на прво, припремно рочиште које је било заказано за шести март у Првом основном суду. Тада су Анђелу испред зграде суда сачекале бројне колеге и колегинице и јавно је подржале.

- Хвала њеним колегиницама и колегама које су је јавно подржале, као и продукцији која ју је заштитила.

Фото: АТА имагес

 

 

Иначе, Анђела Јовановић је једна од главних глумица у серији „Радио Милева“, док је Лечић требало да се појави као епизодна улога у четвртој сезони.

Глумица Анђела Јовановић потврдила је за „Блиц“ да је Лечић поднео тужбу против ње за повреду части и угледа.

Да, тачно је да ме је Бранислав Лечић тужио суду јер сам одбила да играм с њим у серији „Радио Милева“. Одбила сам да играм због непријатног догађаја из прошлости који сам имала с њим. Ни сада, ни било када у будућности не желим да будем у истом кадру с тим човеком како због онога кроз шта сам ја прошла, тако и принципијелно, због онога за шта су га моје колегинице оптуживале – рекла је кратко за „Блиц“ Анђела Јовановић, не желећи да говори о детаљима „непријатног искуства из прошлости“.

Адвокат Горан Драганић, правни заступник глумице Анђеле Јовановић у судском процесу који против ње поднео Бранислав Лечић је на припремном рочишту изнео јасан став: "Тужба Бранислава Лечића је апсолутно неоснована"

Како је „Блиц“ тада сазнао, Лечић је требало да глуми човека који је лажно оптужен за злостављање. Бранислав у тужби терети Анђелу Јовановић за повреду части и угледа и од ње тражи да му исплати новчани износ од 300.000 динара.

Фото: ТВ К1 принтскрин, АТА имагес

 

 

У Лечићевој тужби у коју је „Блиц“ имао увид, наводи се да „када је тужена Анђела Јовановић сазнала да Лечић треба да буде ангажован на снимању серије ‘Радио Милева‘, јавно је негодовала и изјавила да не жели да игра са силоватељем и сексуалним напасником, те да ће, уколико Лечић буде ангажован на снимању серије, напустити пројекат из револта“.

У тужби се даље тврди да је продуцентска кућа била приморана да откаже ангажман Лечићу „имајући у виду да Анђела Јовановић више година игра у серији и да према њеном лику публика гаји одређене симпатије“.

Загрљај за прво јавно „не“

У тренутку када се у јавности сазнало за овај случај, Анђела је добила подршку многих грађана, колега и јавних личности. Уз њу су стале и колегинице Данијела Штајнфелд, која је претходно изгубила спор против Лечића, али и Мерима Исаковић, која га је оптужила за сексуално узнемиравање. Пред прво рочиште Анђелу су сачекале бројне колеге испред суда и пред судију је испратиле уз загрљај и сузе. Међу окупљеним су били Милена Радуловић, Анђелка Прпић, Борка Томовић, Тамара Крцуновић, Миона Марковић, Беба Оливерић и Ива Илинчић, Нина Јанковић, Андријана Оливерић, Маша Дакић, али и Мирјана Карановић.

- Па, као прво, ја мислим да ја сам овим својим гестом и тада и сада желела да пружим подршку младим глумицама, јер генерално мушкарци предатори нападају пре свега анонимне, непознате глумице на почетку каријере за које знају да не могу да им се одупру. И онда сам наравно и последњих пар година чула многе приче од људи који су били присутни или о томе шта се све зна, али се једноставно о томе не говори. Пре свега зато што саме младе глумице не желе да се излажу у некаквом јавном линчу, када би изложиле своје доживљаје. И зато што ми живимо у друштву које још увек сматра да, ма дај, немој да се фемкаш, само сам те, мислим, шљепио по ду**ту. Није то ништа страшно, немој да се фолираш. Пре тога си ми се смешкала - рекла је Мирјана Крановић, између осталог и додала:

Фото: АТА имагес

 

 

- Оно што ја желим то је да охрабрим младе жене. Да не ћуте и да им се ништа лоше неће десити. Напротив, добиће подршку од многих колега као што Анђела добила од многих њених и женских и мушких колега подршку. Да има право на свој избор. И ја мислим да ће то показати неки резултат у будућности. Да ћемо живети у неком свету у којем се ипак неће подразумевати да то ако ухватиш своју партнерку између ногу пре кадра не би ли је мало припремио за кадар, да то неће моћи без њеног пристанка, без договора. Мислим да младе глумице заслужују поштовање.

Милена Радуловић је истакла да глумци добро знају с ким имају посла.

„Подршка, Анђела! Зато што, невезано само за случај који је одјекнуо, не постоји млада глумица која је радила са Лечићем и није имала ситуацију која би се данас јасно и законски назвала сексуалним узнемиравањем. И то је целој бранши добро познато“, написала је глумица на свом Инстаграму, а онда се огласила и након рочишта.

- Загрљајем смо подржали Анђелу и прво јавно глумачко “не”

Анђела се након свега обратила свима који су је подржали:

- Ви сте снага.

Анђелу су подржале и многе јавне личности из других бранши попут Ведране Рудан, Констракте, Северине, Весне Дедић, али и супруг Јовановићеве Михаил Дудаш кратком и јасном поруком: „Интегритет је једнако слобода“.

Ново рочиште 30. септембра

Након одржаног првог рочишта, медијима се обратио адвокат Анђеле Јовановић Горан Драганић.

- На следећем рочишту биће саслушан господин Бранислав Лечић, тужилац. Даће изјаву у својству парничне стране. Као што је на сваком припремном рочишту, свака страна предлаже своје сведоке и своје доказе. То је учинила и тужилачка страна, то је учинила и наша страна. Мораћемо да сачекамо, нажалост, суђење је заказано тек за 30. септембар. То је прилично дуг период, али то је - што је. Могу само да кажем да је право сваког уметника да одлучи да ће учествовати у неком пројекту или не- рекао је Анђелин адвокат Горан Драганић, а на питање да ли може да каже за шта је тачно Бранислав Лечић тужио Анђелу Јовановић, адвокат одговара:

- У јавности сада провејава као да водимо поступак против Анђеле Јовановић због ускраћивања права на рад. Сигуран да ћете се сви сложити да Анђела Јовановић не може никоме да ускрати права на рад, због онога што сам управо рекао да уметник има слободно право да донесе одлуку да не учествује у пројекту. Она је ту кратку изјаву дала за медије, а опширнију изјаву ће дати пред судом. Нажалост, све ће ићи јако споро, док се саслуша Бранислав Лечић, па онда Анђела Јовановић, а након тога сведоци, а ти сведоци су чланови продукцијског тима који су једини могући извор који може да каже да ли некоме могу да ускрате рад или не, Анђела Јовановић то не може.

Подсећања ради, улогу коју је требало да одигра Бранислав Лечић у серији “Радио Милева” је изнео Ирфан Менсур.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: