На сваком паковању детерџента за прање веша пише колико је потребно додати у машину, али већина произвођача претерује.

Превише детерџента не само да може оштетити одећу, већ драстично повећава рачун за струју. Осим што ће оставити беле мрље на одећи, може наштетити и одводима, односно остаци прашка ће се више таложити у њима, због чега ће машина трошити дупло више струје.

- Пре свега, важно је нагласити да више детерџента не значи и чистији веш, иако већина људи тако мисли, па људи претерују са количином, а заправо само оштећују машину и одећу, каже Мери Гаглиарди, стручњак за прање веша у производњи тканина, а преноси "Тхе Сун".

Фото: Профимедиа

 

 

- Три елемента су кључна за добро прање: температура воде, центрифуга и комбинација детерџента и омекшивача. Тек када су та три елемента оптимизирана, веш ће бити стварно чист, објашњава она.

Саветује да се одабере што виша температура прања јер виша температура значи и чистији веш.

Фото: Профимедиа

 

 

- Одаберите програм с дужим и додатним испирањем. Што се тиче детерџента, битно је да је квалитетан. Могуће је да је у упутствима наведено да користите више детерџента него што је потребно. То ћете знати ако веш много пени док је још у циклусу прања, тврди Мери и додаје:

- У том случају ставите најмању могућу препоручену количину детерџента на паковању.

- Ако није наведена та количина, једноставно смањите количину док не нађете идеалну меру, саветује Мери и додаје да је најпаметније прво одмерити детерџент, а не сипати га директно у машину јер ћете једино тако са сигурношћу знати колико сте ставили, пише Најжена.

БОНУС ВИДЕО: