Сваког 8. марта већина женских просветних радника буде обасипана пажњом и поклонима. Овакав тренд једној групи жена у потпуности одговора, док се међутим неке друге труде да га зауставе - што је случај са извесном учитељицом Иваном која од својих ђака за овај празник траже нешто више, дубље.

Наиме, како је Ивана, учитељица из Србије објаснила, она је стриктно забранила да јој се купују поклони да 8. март. Уместо тога, замолила је све своје ђаке да науче шта заправо међународни дан жена значи. И то ради, каже, пуних 26 година.

- Већ сам о овоме писала али изгледа да је тема неисцрпна. Елем, сваке, али сваке године од 1998. првацима нагласим да не желим поклон за 8. март, да се не усуде да купују. Замолим да ако могу, а то никад не ураде, науче шта је значај 8. марта.

Док сам била старешина, исто правило је важило за матурске поклоне. Једна генерација врло специфична и непоновљива ми је купила сат. Домишљати какви су били, изабрали момка са јединицом из владања да ми га преда, рачунајући да њему не могу ништа.

 

 

Елем не прихватам нити тражим поклоне. Не очекујем их нити желим. То што радите је потпуно обесмишљавање свега, од значаја празника до значаја просвете. И, да, од колегиница које примају скупе или наручене поклоне се гнушам а сад извол'те и развлачите - написала је Ивана.

"Камо среће да сви тако размишљају"

Уместо развлачења које је очекивала, међутим, добила је пуну подршку.

"Камо среће да сви у свим браншама тако размишљају. Браво!", "Браво за став", "Били смо последња генерација учитељу пред одлазак у пензију па смо му на крају 4. разреда купили сат. Он се захвалио, рекао да не може да га прими и предао га школској управи. Сат је стајао неко време у холу школе поред разних пехара и медаља док га неко није украо", "Ја те подржавам у потпуности. Водила сам рат са неким мамама и одустала. Након што су учитељици купили накит, а јако добре књиге које сам предлагала нису ни узели у разматрање више се ни не јављам по том питању", "Обесмислили смо све, па и то. И ништа паметно да као родитељи научимо децу, већ да се све новцем може купити", били су коментари подршке.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: