Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић јутрос је изјавио је да је у новембру извршено више од 100.000 инспекцијских надзора у вези мера против епидемије корона вируса у Србији, да је због непоштовања мера написано 1.400 налога за казне које су укупно износиле око 50 милиона динара.

Стаменковић је рекао за РТС да је број написаних казни био нешто мањи у односу на октобар, када су казне комуналне милиције и комуналне инспекција због непоштовања мера износиле укупно 82 милиона динара.

- Појачан је надзор у јавном саобраћају, доста је изречених казни за возаче и за грађане. Најчешће су се кршиле мере у продавницама - оценио је Стаменковић.

Према његовим речима, за угоститељске објекте и кладионице у новембру је због непоштовања мера изречено 30 забрана, и то највише у Сомбору, Београду, Новом Саду, Суботици и Нишу.

На питање да ли су се инспекције сусреле са фалсификованим ковид сертификатима приликом контроле угоститељских објеката након 20 сати, Стаменковић је рекао да се "шире гласине о фалсификовању таквих докумената али да инспектори до сада то нису успели да констатују".

Стаменковић је додао да је инспекција једној апотеци у Београду изрекла хитне мере због производње и продаје лека "ивермектин" који, како је истакао "није за хуману употребу".

(РТС)