Његов ривал из Партије зелених Пека Хависто освојио је у јуче одржаном другом кругу председничких избора 48,4 одсто гласова.

Стуб је претходно обављао функцију потпредседника Европске инвестиционе банке и директора Европског универзитетског института у Италији, а за себе каже да је ''умерен'' политичар, наводи Ројтерс. Поред тога, обављао је дужност премијера Финске од 2014. до 2015. године.

Први круг избора одржан је 28. јануара, а тада је Стуб имао највише гласова, док је Хависто био други.

Пошто ниједан од кандидата није прешао 50 одсто гласова, одржан је и други круг избора.

Уочи избора најавио је да ће, ако буде изабран за председника, водити политику ''безграничне подршке'' Украјини, док га најближи сарадници описују као проевропског политичара који се залаже за ''европскији НАТО'' и као конзервативца када је реч о фискалној политици.

Фото: Танјуг/АП

 

Избори у Финској су прекретница, јер је Финска била војно неутрална и бирала председнике који су неговали дипломатске односе са суседном Русијом.

Победа Александра Стуба је наставак нове финске политике, преноси РТС.

Ко је Александар Стуб?

Стуб је рођен у Хелсинкију у двојезичној породици, будући да је његов отац Швеђанин, а мајка Финкиња. Његов отац Горан Стуб био је извршни директор Финске хокејашке асоцијације од 1976. до 1983. године, те је Александар играо хокеј на леду до тинејџерских година. Поред тога, он је са дванаест година почео да игра голф, а током средње школе играо је чак и у финској репрезентацији.

Године 1986. Стуб је завршио средњу школу на на Флориди, а две године касније дипломирао је на Гимнасиет Ларкан у Хелсинкију, након чега је одслужио и војни рок.

Стуб је био голферски стипендиста на америчком Унверзитету Фурман у Јужној Каролини. Био је члан финске голф репрезентације и намеравао је да постане професионални голфер након дипломирања, али је студирање са Брентом Нелсеном, амерички професор политичких наука на Универзитету у Јужној Каролини, довело до тога да напусти спорт како би се фокусирао на своје студије. Године 1993. дипломирао је политичке науке на Универзитету Фурман.

Фото: Танјуг/АП

 

Његов политички успон почиње када је као истраживач специјализован за послове Европске уније изабран у Европски парламент 2004. године, као члан Националне коалиционе партије. Након тога, овај политичар је 2008. године именован за министра спољних послова, а 2011. се први пут кандидовао за фински парламент. Потом је именован за министра за европске послове и трговину у кабинету Јиркија Катаинена.

Када је Катаинен одступио са места премијера и председника Националне коалиционе партије 2014. године, Стуб је изабран за новог председника странке. Наставио је да формира владину коалицију пет партија, а председник Саули Ниинисте га је званично именовао за премијера 24. јуна 2014. На парламентарним изборима одржаним у априлу 2015, Стубова Национална коалициона партија изгубила је статус највеће странке. Након коалиционих преговора између победничке Партије центра, Финске партије и Националне коалиционе партије, Стуб је 29. маја 2015. именовао за министра финансија новоизабрани премијер Јуха Сипила.

Фото: Танјуг/АП

 

Године 2016, Стубово вођство стране су оспорили посланица Елина Лепомаки и министар унутрашњих послова Петери Орпо, након ћега је изгубио вођство стране управо од Орпоа на партијској конференцији. Подневши оставку на место министра финансија и одбијајући даље министарске позиције, Стуб је поднео оставку и на место члана парламента 2017. године да би прихватио именовање за потпредседника Европске инвестиционе банке. Након што му је мандат у Европској инвестиционој банци истекао у јануару 2020. године, изабран је за директора и професора Школе за транснационално управљање на Европском универзитетском институту.

Фото: Танјуг/АП

 

У августу 2023, Стуб је објавио своју одлуку да се кандидује на финским председничким изборима 2024. Он је завршио први у првом кругу гласања 28. јануара и победио у другом кругу 11. фебруара, освојивши 51,6% гласова против Пеке Хаависта. Након преузимања дужности, Стуб ће бити други шведско-фински председник у историји Финске.

Фото: Танјуг/АП

 

Вучић честитао Стубу

Председник Александар Вучић честитао је победу Александру Стубу.

- Честитам старом пријатељу Александру Стубу на победи на председничким изборима у Финској. Уверен сам да ће Ваше значајно политичко искуство допринети даљој изградњи боље будућности Ваше земље и Европе у целини - написао је Вучић на свом налогу на мрежи Икс (Твитер).

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО: