Џеф Смит захтева одштету, за коју тврди да му је потребна како би покрио медицинске трошкове и надокнадио новац који је изгубио због неспособности за рад, преноси АБЦ њуз.

Смитови адвокати у вишегодишњем судском поступку тврде да је посада хеликоптера Блек Хок, која је долетела са њујоршког Форт Друм-а на ноћну обуку, била немарна због паркирања камуфлиране летелице од 19,5 метара на ретко коришћен аеродром, који такође користе возачи моторних санки.

Џеф Смит тврди да посада није учинила довољно да га заштити, укључујући и њихов пропуст да упозоре возаче моторних санки на присуство хеликоптера на стази, оставивши летелицу неосветљену и без надзора.

Смит наводи да је током претходних година имао више операција, да је изгубио употребу леве руке и пати од респираторних проблема, као и да није у стању да обавља посао са пуним радним временом.

Влада је неколико пута покушала да одбаци случај, тврдећи да не може бити тужена према Савезном закону о деликтним тужбама, јер ово укључује политичку одлуку.

Такође су тврдили да суд није надлежан за овај случај, а да посади није речено да слећу на стазу за моторне санке. Власти су одбациле тврдње да је посада могла да спречи несрећу, рекавши да у њиховој политици не постоји ништа што би захтевало осветљавање хеликоптера.

Надлежни су такође оптужили Смита да је возио санке брзином од више од 105 километара на сат у време судара, као и да је узео лекове на рецепт и попио два пива пре вожње, окривљући га за несрећу.

БОНУС ВИДЕО: