Само неколико дана након великог скандала у Немачкој, када је откривено да су прислушкивани високи представници и официри Бундесвера, из САД стиже нови шпијунски скандал - и то са романтичним заплетом.

Дејвид Френклин Слејтер, пуковник америчког ратног ваздухопловства (УСАФ) у пензији, који је као цивил радио у Одељењу за напредна истраживања, и имао изузетно висока безбедносна овлашћења (Топ Сецрет Цлеаранце), ухапшен је јер је на страној, неименованој апликацији за упознавање, одао високо поверљиве тајне о рату и активностима САД у Украјини.

Неименована жена је преко апликације тражила од Слејтера прецизне и конкретне информације о активностима америчких обавештајаца у Украјини и врсти информација које се размењују са Кијевом. Неки од извора наводе да је Слејтер мислио да је реч о жени пореклом из Украјине, која сада живи у једној од земаља ЕУ. У једној од порука, жена је чак изјавила Слејтеру да му "жели леп дан у обавештајном центру Ваздухопловства. Вероватно ће бити занимљивих и нових информација, зар не?", написала је жена у поруци на апликацији.

Ово није први пут да Русија има своје женске агенте високо у америчком политичком и обавештајном апарату. Ана Чампан је 2010. године ухапшена у САД као агент руске спољне службе СВР. Годинама је била веома активна у Републиканској партији, а преко неколико партнера из света политике и Пентагона успела је да дође до високо поверљивих информација о плановима Вашингтона када је Русија у питању. Ана Василијевна Кушченко, како јој је право име, данас живи у Русији и сматра се да је још увек оперативац СВР-а и самог Кремља.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: