Чини се да су најранији људски остаци из раније непознате заједнице предака која је претходила Самбакијанцима, приобалним ловацима-сакупљачима који су историјски живели у том подручју. Налаз је најстарији запис о људима у североисточној држави Маранхао.

Гробље, на којем се налазе људски остаци из различитих периода, откривено је у Сао Луису, главном и највећем граду Маранхаоа, уочи грађевинских радова за владин стамбени програм. Сахране су пронађене на фарми Росане, која је касније постала урбано археолошко налазиште између две прометне авеније.

Археолози су већ знали да област Сао Луиса, која се такође зове Упаон-Ачу, што значи „велико острво“ на језицима домородачких народа Тупи-Гуарани, садржи трагове праисторијске људске активности. На пример, праисторијска кост вилице откривена је на фарми Росане 1970-их, а други артефакти пронађени у Сао Луису датирају пре 6.000 година, рекао је Велингтон Лаге, водећи археолог недавних ископавања, за Ливе Сциенце. Остаци су приписани народима Самбакуиан. Ова група се ослањала на морске ресурсе и градила је хумке од шкољки са остацима хране који су досезали и до 30 метара висине.

Најновија ископавања, која су почела у јуну 2019., у почетку су открила разне фрагментиране керамике и камених алата. Затим, током врхунца пандемије ЦОВИД-19 2020. године, археолози су пронашли први скелет око 24 инча (60 центиметара) испод површине.

Од тада, тим је пронашао укупно 43 скелета и око 100.000 фрагмената артефаката из најмање четири различита слоја седимента, што сугерише да су ово место заузимали људи у најмање четири различита периода у распону од 8.500 година.

БОНУС ВИДЕО: