- Сакрила сам се од живота, од себе, уместо да тражим помоћ, бесно бих јурила кроз живот, одгурујући свакога ко би покушао да ме упозна. Чувала сам велику тајну у себи, њена тежина ме сламала - испричала је за Your Tango.

Хедер је током 4 године детињства била је злостављана.

- Док је то трајало, застрашивања и претње од стране насилника су ме ућуткали. Бојала сам се да ће људи до којих ми је стало настрадати ако затражим помоћ. Па сам ћутала. Наставила сам да ћутим много година након што је то коначно престало. Но, терет те тајне годинама је тешко оптерећивао моје срце и душу - присетила се.

У раним 20-им све јој се вратило у мислима, поново је проживљавала све те муке.

Фото: Shutterstock

 

- Често сам се будила у паници, с вриском који ми је застајао у грлу, а излазио би само као ваздух. Док коначно нисам прекинула ћутање и испричала најближима шта ми се догодило у детињству. Нисам знала како ће реаговати. Хоће ли ме кривити, сажаљевати? Хоће ли ме и даље волети? Срећом, подржали су ме и наставили да ме воле - присетила се.

- Но моје путовање исцељивања тек је било на почетку, путовање да поново откријем ко сам и излечим трауму. Што сам се више враћала у себе, то је мој глас постајао јачи. Више нисам морала да чувам тајну, открила сам да немам чега да се стидим. Уосталом, нисам ја била та која је радила те грозне ствари. Након што сам тако дуго носила тајну, био је добар осећај отпустити је и више нисам мислила да ће све то негативно утицати на остатак мог живота - изјавила је.

Што се више отварала, осећала се слободнијом да говори своју истину.

- Престала сам да кривим себе, уместо тога сам се фокусирала на изградњу сопственог самопоштовања. Окружила сам се људима који су ме подржавали, пуни су разумевања и који су ми помогли да увидим своју снагу и отпорност - навела је.

Фото: Shutterstock

 

Вратила је коначно контролу у свој живот, те је коначно осетила "себе".

- Кад сам била злостављана, осећала сам се потпуно немоћно. Злостављач ми је одузео право на пристанак, моју невиност из детињства и моју способност да говорим. Пронашавши свој глас, вратила сам оно што ми је било одузето. Коначно сам то била права ја - испричала је.

То што је пронашла глас помогло јој је да постави неке нове границе и да их се држи, да подели своје мисли и идеје, те да престане саму себе да криви за то што јој се догодило.

- Успела сам да срушим ограничавајућа уверења и старе приче које су ми говориле да сам безвредна, да морам да ћутим и да заслужујем малтретирање. Морам поново да напишем своју причу под својим условима, расветљавајући мрачне тајне и срамоту. Мој је глас био кључ за ослобађање старих рана, зацељивање траума и прихватање отпорности - каже Хедер.

Проговарање о томе ју је уједно повезало с другима који су прошли кроз слично искуство. Што се више повезивала с њима, схватила је да није сама.

Фото: Shutterstock

 

Њен глас нуди наду осталима који желе да буду виђени и саслушани.

- Такође могу да расветлим утицаје злостављања и смањење стигме. Желим да они који пате у тишини знају да је могуће вратити свој глас. Започиње једном речју, затим реченицом, све док не изговорите целу своју причу с уверењем. Можете да одабрете хоћете ли да делите само с онима који су вам најближи или желите да делите јавно. Немојте да дозволите да вам ико други диктира шта можете, а шта не можете да кажете или како ћете то да кажете. Ваша искуства, мисли и осећања су важна. Заслужујеш да те чују - изјавила је Хедер.

- Наставићу да говорим како једног дана ниједно дете не мора да трпи оно што сам ја проживела. Сви ми имамо глас који треба чути. Заједно заустављамо круг злостављања. Завршава с нама и не иде даље - закључује Хедер.

БОНУС ВИДЕО: