Његове беседе постале су веома популарне, јер о свим темама говори потпуно отворено, без увијања и длаке на језику.

Арсеније има посебан поглед на брак и бирање партнера.

- Будућег брачног друга морамо бирати из што ближег окружење, што сличнијег по духу и сталежу. То је једна од основних премиса. Не треба по белом свету да тражимо мужа или жену. Много је то тешко и компликовано. Милсим, наћи није тешко, али истрајати после у том браку јесте - започине причу монах Арсеније.

- Најбоље из истог комшилука, зависи да ли смо, радници, интелектуалци, спортисти...Важно је да су нам интересовања и размишљања иста, јер онда имамо и заједничке теме, познанике, занимања. Исти нам се филмови свиђају, музика, храна. То је већ предуслов за једну фину комуникацију.

ФОТО: Монах Арсеније - Званични канал манастира Рибниц

 

- Међутим, девојка данас оде да учи шпански, упозна Шпанца, супер момак, леп, црн, страшан у кревету. Љубав пршти и венчавају се, а свештеници праве велику грешку, јер неправославнима није дозвољено, али то је друга озбиљна тема. И тај брак је започео, неко време је лепо, а онда пре или касније се појављују огромне куртуролошке промене - рекао је монах.

Он истиче како, пре свега, супружници нису исте вере, а осим тога, долази и до мешање породице, што има велики утицај на то да се однос брачног пара тотално поремети.

- Каже му мајка, ма где си нашао ову са Балкана, ма знамо ми какви су Срби. Трује, трује, трује, а он ако није баш зрео, у једном тренутку ће прихватити, па ће рећи па стварно шта ми би - она је другачија, и то православље, крсти се, има друге навике, па има неке моралне препреке. Чак и ако нема, ипак смо ми различити.

Сматра да нас посебно не воле англогермани у средњој Европи - Швајцарска, Белгија, Холандија, Аустрија, Немачка.

Фото: Профимедиа

 

- Они нас не воле и поготову наше жене када се удају за Германе имају велике проблеме. Посебно имамо са њима огромне историјске несугласнице, и опет нека баба или текта крене да прича. Почиње тиранија, родило се двоје или троје деце. А ми смо меки људи и када се нађе у таквој ситуацији наша жена пуца. Он има много начина да је направи лудом и да добије папир од психијатра. Аутоматски добијају развод и децу, а оне онда код нас долазе у Острог разорене, не знају шта им се десило, не знају шта ће са собом, а кажу да је био тако диван. Дешавају се изузеци, али ретко - говори монах, осврћући се и на врло шкакљиву тему - да ли чувати чедност до брака.

- Данас је смешно говорити о томе, ко то још данас чува. Ко то чува, он је, очигледно, болестан, њему се ругају. Уколико је девојка невина, а има неки проблем са здрављем, оде код лекара, и прва ствар када чују да је невина, одмах кажу то су вам хормонални поремећаји, под хитно да се решите тога, колико пута сам само то чуо - каже монах.

И додаје да ни мушкарци нису поштеђени.

- И они исто се суочавају са питањем "на шта то личи". И тако ми уништавамо тајну полног односа која је дата као круна љубави. Она мора да има своју тајну, ако је на изволите, онда је то јавно и нема своју драж. Па и у браку не можемо кад хоћемо и како хоћемо, него како је црква прописала. И онда је то лепо и свеже у дуге старе дане. Није црква против тога да људи и у старијим годинама имају полне односе. А не за 5, 6, 10 година све смо могуће испитали и истражили једно о другом и више ништа не осећате и наравно да брак пуца. Схваташ да је то човек који више ништа нема да вам понуди - објашњава монах Арсеније и додаје:

Фото: Профимедиа

 

- Дакле, уколико је чедност изгубљена, а углавном јесте, враћамо се у нову невиност и чистоту. Свесни смо где смо погрешили, видимо да од тога ништа нисмо имали, исповедимо се и уздржавамо се. Када се са младићем нађете у интимној ситуацији, рећи ћете има времена за то. И ако проба једном, други, трећи пут, а она увек поступи исто - или ће отићи, што је одлично, јер ће показати да није за њу, јер не цени њену чедност, чистоту, личност, само му је стало до њеног тела. То није човек на којег може да се ослони. А друга је варијанта да младић види да јој то није одмах прво, изненади се, али се одушеви и схвати да ће му као таква бити добра жена и мајка његовој деци. Наравно да то данас није лако, али све што није лако је квалитетно.

Нарочито подвлачи да није природно да жена прва прилази, што је, према његовом мишљењу разлог што имамо толико смотаних мушкараца.

- По мом мишљењу забављање треба да траје најмање једну годину, а највише три. Мада, и три је већ много. Отворимо се, не глумимо, не изигравамо супер жену која је тајновита. Показујемо се онакви какви смо са свим својим манама и добрим странама, да не варамо будућег мужа или жену. И ту смо пре свега поштени. Свест о својим слабостима је огромна врлина. Стално глумимо из неког комплекса.

Такође, каже да није добро живети са партнером пре брака.

- Није добро живети заједно, јер је онда јако тешко издржати телесне страсти. Најбоље је да живите у близини и да се виђате често. И онда се на тај начин ствара пријатељство, а право пријатељсто је није ништа друго него љубав, а тела се после лако сложе - закључио је.

БОНУС ВИДЕО: