Познат је слућај када је један мушкарац наплатио одштету од фирме, јер је добио је екцем због контакта са опасним материјама, због којег жена више није желела да спава са њим!

Адвокат уметник

- То је био интересантан случај када је дошао један пацијент, запосленик који је имао проблеме са екцемом. Код њега се утврдило да има алергијску реакцију на материје с којима је долазио контакт на радном месту. Утврђено је професионално обољење и његов адвокат је покренуо процес за надокнаду штете који има тај запослени - каже професор медицинског факултета и стручњак за медицину рада Петар Булат.

Професор истиче и да је адвокат био врло иновативан.

- Разне ствари је он тамо тражио да се надокнаде. Добит, изгубљена добит и тако даље. Онда се сетио и за проблем нарушених сек*уалних односа јер, према наводима тог радника, супруга му није дозвољавала да је дотакне таквим рукама. То је нарушило њихов сек*уални живот - рекао је професор Булат и додао да га овај случај није зачудио:

- Ако људски гледамо, то је све нормално. Али био сам пријатно изненађен инвентивношћу адвоката који је то смислио - рекао је професор гостујући на Прва ТВ.

- Обавеза адвоката је да заступамо све оне који нам се обрате. 

Адвокат Војин Шаљић истиче да је ово веома занимљив случај и открива да ли би он заступао оваквог клијента

- Зашто да не? Наша професионална обавеза је да заступамо све оне које нам се обрате, осим у оним случајевима који нам кодекс и закон налажу да морамо да одбијемо. То је наша дужност - каже адвокат Шаљић.

Како адвокат каже, запослени знају да буду врло креативни када су повреде на раду у питању.

- Прво треба утврдити постоји ли заправо одговорност послодавца. Дакле, ако проценимо да заиста постоји одговорност послодавца, онда можемо да се упустимо у ту иновативност и креативност да то подигнемо на један виши ниво. Дакле, није довољно бити креативан и иновативан - рекао је адвокат за ТВ Прва.

Шта је "повреда на раду?"

- Послодавац мора да попуни извештај и пријави повреду на раду у року од 48х. И лекар мора да попуни једну посебну страницу, а да би све било повреда на раду у пуном законском смислу, мора и комисија Републичког фонда здравственог осигурања то да потврди. И тек тада то постоје повреда на раду, која се онда бенефицирано компензује и исплаћује се сто одсто плате - каже професор Булат за Прва ТВ.

(ТВ Прва, Блиц)

БОНУС ВИДЕО: