- Радио-телевизија Србије обавештава јавност да су популарни музички канали РТС на платформи Јутјуб угрожен оспоравањима агенција које заступају поједине музичке ауторе.

Упркос њиховим покушајима уцене наши званични канали на овој платформи, који имају вишемилионске прегледе су и даље у функцији.

Фото: З. Јовановић

 

 

Ове агенције које покушавају да наплате неосновано високе износе накнада за ауторе које заступају, игноришући реалне финансијске приходе ових канала и чињеницу да се највећи обим ауторских права за дела аутора које заступају регулише преко Организације музичких аутора Србије-СОКОЈ.

РТС је ради целовитог регулисања ауторских права музичких аутора закључио велики број уговора са ауторима и интерпретаторима и њиховим наследницима, као и са овим агенцијама, што подразумева примену интерног акта о исплати 30% од нето прихода ауторима и 20% интерпретаторима за све облике искоришћавања њихових остварења на платформи Јутјуб и другим дигиталним платформама који нису регулисани преко СОКОЈ-а и других колективних организација.

РТС неће и не сме да исплаћује произвољне и неосноване износе заступницима аутора и интерпретатора, посебно имајући у виду да постоји оправдана сумња да све накнаде које су до сада уплаћене агенцији ... нису исплаћене ауторима које заступају.

РТС ће у судском поступку заштити своје интересе, а у кривичном поступку агенцију .... онемогућити да неовлашћено поставља аудио садржаје из наших програма на дигиталне музичке платформе.

Позивамо све ауторе и интерпретаторе који су закључили уговоре са агенцијама ... и ... да закључе директне уговоре са Радио-телевизијом Србије, којима би њихова права била у потпуности регулисана.

У супротном, РТС неће моћи да поставља музичке садржаје са њиховим делима на дигиталне платформе, због чега ће највећу штету претрпети аутори, интерпретатори и шира јавност, наводи се у саопштењу.

(Телеграф)

БОНУС ВИДЕО: