Жељко Јоксимовић са песмом "Лане моје" представљао је Србију на Евровизији 2004 године, а фанови овог такмичења приметили су велику сличност у његовом стајлингу и стајлингу младе певачице Бресквице која се сада такмичи на "Песми за Евровизију".

У питању је појас. Код Жељка је био у беж боји. Код Бресквице у црвеној. Ипак, значење које има у народу је исто.

Жељко Јоксимовић је у Истанбулу те давне 2004. године, када му је победа измакла за неколико поена, кокетирао са модерним и традиционалним у исто време.

Фото: Јутјуб/Eurovision Song Contest

 

Горњи део костима издалека је можда и деловао као бела кошуља из ношње, али је, заправо, био сако. Носио је и беле панталоне, а око струка беж појас.

Деловало је да наш певач носи традиционалну српску ношњу. Са друге стране и две деценије напред, Бресквица је обукла обичну белу хаљину, са које су пажњу одвукла дискутабилна анђеоска крила и опет - појас. У њеном случају црвени. Када задремо мало дубље у његову симболику, јасно је да су обоје хтели срећу за њега да задену.

И код Жељка је успех оправдао симболику. Сви су изгледи да је и Бресквица на истом путу.

Фото: АТА имагес

 

Појас као снага и талисман

Појасеви или прегаче, како су их наши преци још називали, важан су део српске народне ношње и носе симболику снаге и јединства. Ови украсни појасеви су често богато украшени везом и представљају вештину и љубав према традицији.

Појас је, такође, у средњем веку био је симболички део ношње, са магичним значајем, јер је означавао мушкост и снагу и симболизовао феудалну власт, која је на Балканском полуострву кодифицирана у Душановом законику.

Појасеви које су носили наши преци били су понекад права уметничка дела. Племство је носило свилене појасеве украшене златним и сребрним нитима и драгим камењем.

Појасеви, који су предавани наследницима, имали су различите ознаке, попут талисмана и амблема.

Шта су рудичар и тканица?

У средњем веку људи су се опасивали широким једнобојним дугачким вуненим појасевима, да би се тек касније носиле шире тканице.

Један од најстаријих, рудичар, ткан је од беле вуне, дужине три до четири метра, ширине око двадесет центиметара. Завршаво се дугим ресама. На памучним узаним разнобојним појасевима ушивенана су дугмад и прапорци.

Црвени народни појас - тканица, какав је носила Бресквица, представља део женске народне ношње.

(Блиц Жена)

БОНУС ВИДЕО: