- Леон је пронађен у недељу око пола десет, још се виде трагови крви ту где је лежао - рекла је за хрватски РТЛ Андреа Пешут, која је водила бригу о псима.

Бјелка се иначе није удаљавала од кампа, а пронађена је у каналу удаљеном шест километара.

- Мислим да ју је неко убио на другом месту па је овде избацио у канал - навела је Пешут.

Иначе, у питању су мајка и син, мешанци хрватског овчара и златног ретривера. Како пишу хрватски медији, ко год је посетио ресторан и камп Боровик морао је провести неко време мазећи ова два пса, хранити их посластицама или их повести са собом на један круг планинарске туре, на што је Леон увек био посебно спреман. 

- Протекле недеље брат и тата су дошли на ранч и приметили да нема паса. Тражећи их, Леона су нашли крвавог и мртвог у дворишту, међу дрвима, а Бјелке није ниде било. Како је она стара више од 10 година и веома бојажљива, мислили су да се сакрила ако је зачула пуцњаву. Кренулу су у потрагу, а онда је наишла пријатељица на бициклу и узнемирено рекла да Бјелка лежи мртва у каналу пет километара одавде. И Леон и Бјелка имали су исте прострелне ране на стомаку. То нам је био шок! Ко би и зашто убио наше псе које су познавали сви у околини, који никада никога нису напали, који су били атракција за све придошлице - пита се огорчена Андреа за 24сата.хр. Седи у дворишту свог ранча, а поред ње мала маца и две велике празне посуде за храну које су припадале њеним псима. 

- Бјелка је код нас више од 10 година, нисмо уопште сигурни колико је била стара јер није била штене када смо ју нашли. Неко ју је избацио успут, а ми удомили. Била је изнимно драг и миран пас, јако бојажљива. Леон је две године стар пас, њен је штенац којег смо си сачували као њеног наследника јер је она већ била стара. Она је била предобар пас па је тако и њега научила да воли децу, људе, да је добар према свим посетиоцима, да лаје ноћу ако неко уђе у двориште. Никада нисам мислила да би они некоме могли сметати, јер неки су људи овде и долазили само да би се играли с њима - додаје Андреа истичући како је један дечко из Трнаве често долазио баш како би се играо с псима. Када је сазнао да их је неко убио, објавио је да даје 1.000 евра награде ономе тко полицији каже ко је убио псе.

"Чули смо три-четири хица"

- Јако нам је чудно што је тамо (у каналу удаљеном 5-6 километара) била јер због старости више није могла толико ходати. Углавном се није мицала од улаза у кућу. А Леон је био млад и знатижељан пас и знао је отићи до суседног села, ходао би и с турама деце или планинара, пратио бициклисте. Он је исто био мирољубив, никада никога није напао, обожавао је децу, био је велики али тотално безопасан, права атракција задње две године. Научен је да га сви воле и никада људе није доживљавао као опасност. Наша два пса су сви знали у околини. Некад би знали назвати људи и села и јавити да је Леон код њих - говори Андреа додајући како је Леон вероатно исто упуцан негде даље, јер њихове надзорне камере не приказују никога ко би дошао у двориште.

Андреа вјерује да је он, тако рањен, успео доћи на ранч и онда је ту угинуо. Неки риболовци су јој рекли да су у суботу увече код језера чули три-четири испаљена хица.

- Не знамо што се догодило, зашто су пси упуцани, ко је то направио. Не верујемо да је случајно, да су упуцани можда од стране ловаца, јер онда не би била оба упуцана. Ту где смо ми нема других мештана. Прво село је пет километара даље. Пси су ми били својеврсна заштита јер су лајали када год би неко дошао. Сада се бојим свега. А и људи и планинари ми кажу да се више не осећају сигурно шетати или џогирати по шуми јер не знају ко је и с каквим намерама наоружан у околним шумама - каже Андреа надајући се да ће полиција пронаћи наоружаног мрзитеља паса.

Фотографије убијених паса можете видети на ОВДЕ.

Људи су у шоку, а председница Удружења за заштиту животиња Ђаково каже да је реч о псима који су веровали људима, а онда је дошао некакав монструм и убио их.

На друштвеним мрежама деле се информације које би могле да помогну у откривању починилаца, а нуди се и новчана награда.

 

БОНУС ВИДЕО: