Колико пута вам се десило да направите групну фоторгафију и сликате се телефоном или фотоапаратом и то блицем, а очи вам буду црвене? Како би слика била савршена, неки људи посежу за фотошопом, одн. уређивањем слике.

Шта заправо значе црвене зенице на фотографијама? Без обзира на осветљење у просторији или тренутак када трепнете, црвене очи и даље постоје. Али, према стручњацима, то може да буде заправо добра ствар. То се дешава јер камера на неки начин "допире" иза вашег ока. Блиц осветљава унутрашњост очију и открива црвене крвне судове.

"Ако гледате директно у објектив камере, а боја рефлекса у оба ока је црвена, то је обично добар знак да су ретине оба ока неометане и здраве", објашнајвају стручњаци са Академије.

Међутим, недостатак црвених очију такође може бити знак упозорења да нешто није у реду. Постоји неколико уобичајених стања која се могу открити на овај начин, као што је страбизам, што значи да су очи особе усмерене у различитим правцима. Познато и као шкиљење, ово је обично мањи проблем који се редовно виђа код мале деце, што се може исправити и може објаснити зашто је само једно око црвено.

НХС наводи да је ово "абнормалност крвних судова у задњем делу ока", такође позната као мрежњача. Обично погађа једно око, али може довести до трајног губитка вида ако се не дијагностикује. На фотографији дечјег лица, ако има црвених очију на једном оку, али не и на другом, то може бити леукокорија. Тада очи детета треба да прегледа лекар опште праксе.

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО: