Велики траг је оставила на домаћу кинематографију, а до последњег дана је била на сцени

Њене улоге су остале специфичне, а од своје љубави према глуми никада није одустала.

Њени родитељи су радили као професори гимназије радили у Гњилану. Породица се касније преселила у Горњи Милановац где јој је отац умро 1932. године. Мајка је потом добила посао у Аранђеловцу где се породица преселила. Осим Мире имали су још два сина која су умрла као деца и још једног најмлађег, касније познатог глумца Бору Тодоровића.

- Када сам ја била дете, било је време тишине, није било рата. Било је то време страшне скромности. Ја се сећам сваке своје шетње с мамом и татом. За мене је била дивна ствар то што нисам остала код куће са женом него са мамом и татом ишла у природу. Па срећемо неке људе, па ме ти људи помилују по коси, а ја сам знала ко су ти људи. Тако се полако отварао свет преда мном. И тако сам знала где ми је место. Знала сам да сам мала, да сам нико. И да ћу једног дана постати неко, према неком узору од тих маминих и татиних пријатеља, или њихове већ одрасле деце. И јесам остварила тај свој узор… А како сам знала да сам велика? Па нисам. Јер увек сам имала велике испред себе. Великане сам имала у животу. Бежала сам из школе на мамин ужас, и ишла сам по граду да гледам људе, да у позоришту гледам представе. Позориште је за мене увек било нешто феноменално. Имала сам четири године када ме је мама први пут одвела у позориште. Свима сам покварила представу "Бој на Косову", јер када су убили главног јунака Милоша Обилића, ја сам скочила и вриснула. Био је то мој први сусрет с позориштем и никада се више од њега нисам одвојила - присетила се раније Мира Ступица и додала:

Фото: Архив Новости

 

 

- Прошла сам и гора времена. Прошла сам много грозних времена. Имала сам срећу што она пролазе и што их заборављамо, па су стизала нова, друга, боља. Па опет дође неко чудно време - говорила је Мира.
Глумица је написала и своје мемоаре, где је описала своју голготу и тежак живот у немаштини у којој су живели она и славни Бора Тодоровић.

Брат и сестра Бора Тодоровић и Мира Ступица провели су окупацију Београда током Другог светског рата. Иако је Бора тада имао свега 11. година, морао је да краде како би прехранио своју породицу.

Чешће гладни него сити, сналазили су се на различите начине како би преживели. Убрзана школа одрастања оставила је последице на лицима и душама ових глумачких легенди.

- Маму су отпустили. Кућа је била растресена од бомбардовања, кроз рупе на регастовима улазили су хладноћа и снег. Нема хране, нема дрва. Увече кад лежемо, ми се облачимо: капуте, шалове, чарапе, па чак и рукавице. А нас троје се у нашој муци чак и засмејавамо. Бора тражи да онако у мраку играмо слово на слово, и то само о храни. Наше жлезде би прорадиле и дуго нас је у ноћ мучила глад. Бори је била једанаеста, а мени седамнаеста кад је он одлучио да буде глава породице. Склепао је неку даску са точкићима и упутио се на Железничку станицу Београд да буде носач и да нас својим радом храни - присећала се Мира у својим мемоарима.

Својом лепотом никога није могла да остави равнодушним. Једноставно имала је ту филмску лепоту. Мушкарцима одузимала дах. Три пута се удавала. Миливоје Мавид Поповић, заводник и плејбој, Бојан Ступица, највећи позоришни великан, Цвијетин Мијатовић, председник Председништва СФРЈ, били су њени мужеви.

Фото: Архив Новости

 

- Било је и лепших од мене, али и ја сам поседовала дар - говорила је раније Мира Ступица.

Но, Мира је била мишљења да је лепота понекад тешка.

- Није ми то било много важно. Захвалила сам природи што имам такве особине, женске, добре, лепе. Некада је било то напорно подносити јер је мушка околина била преактивна. Морала сам да пазим да будем пристојна, да не будем вулгарна, проста. Морала сам вешто да баратам тим стварима. Била сам свесна да сам била лепа. Можда не толико лепа колико занимљива за људе. То је фино, али треба знати руковати тиме. Увек сам се бојала да не повредим  - говорила је.

Ипак њено срце је највише освојио Бојан Ступица.

- Он је био једини, највећи, најбољи, најдубљи, најинтересантнији. Брак с Цвијетином био је мој бег… Знала сам да морам да радим много и да немам времена за љубав. Али он је био господин човек, једно дивно биће. Он је волео Бојана, били су пријатељи. Његова жена је мене волела. Када је она умрла, ми смо били пријатељи који су се саставили у истој боли. Обоје смо били у истом психолошком стању због губитка вољеног бића - причала је Мира.

Њихов брак је био врло садржајан и буран, а почео је да се гаси Бојановим одласком на лечење од алкохола. Преминуо је 1970. у 60. години, а Мира га је увек помињала као највећу љубав и особу која је заслужна за њену импозантну каријеру.

Три године након смрти другог супруга, Бојана Ступице, Мира ступа у брак са Цвијетином Мијатовићем, који касније постаје председник председништва СФРЈ. Пошто је Мирин млађи брат, Бора Тодоровић, као малишан маштао да се Мира уда за краља, она му је шаљиво одговорила:

- У социјализму, нажалост, нема краља, али ја сам се удала за председника државе. Разуми, урадила сам највише што сам могла, у датим околностима!. Иако је овај брак тада већ увелико афирмисаној и цењеној глумици донео много почасти и лепих догађаја, био је обележен првенствено породичним трагедијама. Цвијетин умире 1993. у 80. години претходно сахранивши две ћерке, Миру и Мају.

Мира Ступица никада није хтела да говори о породичној трагедији, одмахујући руком, "не, то је исувише велика трагедија!"

Почетком пролећа 2016. доживела је мождани удар након ког је хоспитализована. Претходно је била смештен у дом за стара лица.

У последњем интервјуу који је дала за "Новости" Мира је тада рекла:

- Време брзо пролази. Имам пажњу, али и жељу за самоћом. Довољно имам и потребе да позовем у посету оне које желим, а довољно је и оних који ће на позив одговорити. Све бирам сама. Последњих година сам, и иначе, морала да сузим круг контаката. Почело је да ме замара... Током живота било је за мене и превише заинтересованости. Ипак, не преко мере, никада ме та радозналост није увредила. Ваљда сам за пријатеље бирала људе таквог дара.

(Вечерње новости)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".