Они су Ердоганова сенка. Неизоставни су део сваког његовог путовања по земљи и ван ње. С обзиром на учестале плаховите реакције, рекло би се најупадљивији елемент турске државне делегације.

Реч је о Полицијском одељењу за противнапад ЦАТ (CAT - Karşı Atak Timi), посебној јединици намењеној за заштиту председника или премијера Турске.

Њени припадници раде у оквиру Одељења за заштиту председника. Дотично одељење потчињено је Генералној управи за безбедност.

Јединица је основана 70-их година прошлог века као појачање специјалним антитерористичким јединицама. Првобитно, природа одреда била је налик на SWAT тимове из Сједињених Америчких Држава, али са нагласком на операције које подразумевају отмицу авиона.

Кандидати за улазак у јединицу након завршене обуке одлазе на додатно школовање у Одељење за дипломатску безбедност у Сједињене Државе.

Након неуспешног покушаја државног удара 2016. године, намена одељења се променила. Убрзо је трансформисано у јединицу за блиску заштиту, заменивши Пук председничке гарде, елитну јединицу за обезбеђење председника коју је 1920. успоставио Мустафа Кемал Ататурк, један од највећих државника у историји Турске.

У склопу истраге и оптужби за велеиздају, ухапшено је преко 300 гардиста. Гарда је реорганизована, а опсег њених задатака сведен је искључиво на церемонијалне активности.

Фото: Профимедиа

 

Првенство у обезбеђивању турског државног врха добили су елитни полицајци.

Ипак, у последњих неколико година, импулсивне реакције Ердоганове „преторијанске гарде“ приликом званичних посета постале су предмет пажње и осуда међународне јавности.

Фото: Профимедиа

 

Одред кавгаџија - од САД до Сарајева

Припадници ЦАТ-а су немало пута прекорачили границу ревности и тиме дали материјал страним медијима. Најзвучнији инцидент догодио се у Вашингтону.

Приликом Ердоганове посете САД маја 2017. године, његово обезбеђење сукобило се са курдским емигрантима и симпатизерима турске опозиције испред резиденције турског амбасадора у Вашингтону.

Курди и присталице опозиције су се окупили испред поменутог објекта како би исказали протест против турског шефа државе. Њихово присуство раздражило је обезбеђење које није штедело ударце и поред интервенције вашингтонске полиције.

Биланс туче гласио је 11 повређених, а двојица Ердоганових телохранитеља су ухапшени. Турска страна правдала је батине самоодбраном, истакавши да су чланови ЦАТ-а били испровоцирани. Чак је одбила да упути службено извињење домаћину.

Oкршај код Вашингтона имао је своју претходницу 2011. године у згради Генералне скупштине Уједињених нација. Ердоган (тада премијер) је кренуо према улазу који није био предвиђен за учеснике ГС, већ је у питању била галерија за посетиоце.

Један од чланова обезбеђења зграде УН је реаговао, не дозволивши пролазак турском лидеру. Наводно, дошло је до кошкања у којем је Ердоган одгурнут. Његови телохранитељи су наоштрили песнице и дошло је до општег метежа. Епилог – један чувар зграде УН пребачен је у болницу са повредом ребара. Незваничне информације гласиле су да су на поду биле видљиве крваве мрље.

Високи званичници УН-а, међу којима и тадашњи генерални секретар Бан Ки-Мун, смирили су ситуацију и упутили Ердогана на одговарајући улаз. Турски званичник тражио је извињење, а Корејанац је заузврат суспендовао десетине стражара.

На низ инцидената требало би додати и онај из Сарајева 2019. године. На почетку Ердоганове дводневне посете Босни и Херцеговини дошло је до инцидента на сарајевском аеродрому. Оперативци ЦАТ-а одбили су том приликом да предају оружје аеродромској полицији.

Непоштовање безбедносног протокола проузроковало је кошкање и размену псовки. Према речима директора граничне полиције, телохранитељи су били агресивни и понашали су се као да су у својој земљи.

У досадашњим задацима специјалци ЦАТ-а доказали су да за њих важи само једна парола - ништа не препуштати случају. Па чак ни онда када се прекораче границе овлашћења.

БОНУС ВИДЕО: